Tagi:

Nasza polska, znana wszystkim kapusta kiszona w zupełnie nowej odsłonie! Surówka z kiszonej kapusty z miodem, marchewką, natką, kuminem i kurkumą. Lekko orientalna, bardzo ciekawa w smaku, a do tego super zdrowa i ekspresowa w przygotowaniu. Jeśli Wasza kapusta kiszona już zawiera sporą ilość marchewki, to możecie pominąć dodawanie jej dodatkowo. Jeśli tylko macie taką możliwość, to miód polecam naturalny, prosto z pasieki a nie z półki supermarketu. A kupując kapustę koniecznie zwróćcie uwagę czy jest to kapusta kiszona czy kwaszona i zdecydowanie wybierajcie tą pierwszą. Po zrobieniu dobrze jest odstawić surówkę na co najmniej godzinę, ale jeśli nie macie czasu to nie jest to konieczne. Można zrobić też wcześniej i przechowywać w lodówce do kilku dni.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i kurkumą

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • cebula dymka
  • pół pęczka natki
  • łyżka oliwy extra virgin
  • pełna łyżeczka miodu
  • ćwierć łyżeczki kurkumy
  • ćwierć łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta chilli

Kapustę kiszoną posiekać drobniej. Dymkę pokroić w niewielką kostkę. Marchew obrać umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Natkę posiekać. W misce roztrzepać oliwę z miodem i wszystkimi przyprawami. Dodać przygotowane składniki (kapusta, dymka, marchew i natka). Dokładnie wymieszać łyżką, a następnie chwilę zagnieść ręką. Dobrze jest odstawić na godzinę by smaki „się przegryzły”, ale nie jest to konieczne.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i kurkumą

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Surówka z kiszonej kapusty z miodem i kurkumą
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)