Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i kurkumą

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Nasza polska, znana wszystkim kapusta kiszona w zupełnie nowej odsłonie! Surówka z kiszonej kapusty z miodem, marchewką, natką, kuminem i kurkumą. Lekko orientalna, bardzo ciekawa w smaku, a do tego super zdrowa i ekspresowa w przygotowaniu. Jeśli Wasza kapusta kiszona już zawiera sporą ilość marchewki, to możecie pominąć dodawanie jej dodatkowo. Jeśli tylko macie taką możliwość, to miód polecam naturalny, prosto z pasieki a nie z półki supermarketu. A kupując kapustę koniecznie zwróćcie uwagę czy jest to kapusta kiszona czy kwaszona i zdecydowanie wybierajcie tą pierwszą. Po zrobieniu dobrze jest odstawić surówkę na co najmniej godzinę, ale jeśli nie macie czasu to nie jest to konieczne. Można zrobić też wcześniej i przechowywać w lodówce do kilku dni.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i kurkumą

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • cebula dymka
  • pół pęczka natki
  • łyżka oliwy extra virgin
  • pełna łyżeczka miodu
  • ćwierć łyżeczki kurkumy
  • ćwierć łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta chilli

Kapustę kiszoną posiekać drobniej. Dymkę pokroić w niewielką kostkę. Marchew obrać umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Natkę posiekać. W misce roztrzepać oliwę z miodem i wszystkimi przyprawami. Dodać przygotowane składniki (kapusta, dymka, marchew i natka). Dokładnie wymieszać łyżką, a następnie chwilę zagnieść ręką. Dobrze jest odstawić na godzinę by smaki „się przegryzły”, ale nie jest to konieczne.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i kurkumą

 

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

    1. Sprawdź je. Robi się bardzo szybko, wiec dużo nie ryzykujesz, a możesz odkryć nowe oblicze kapusty kiszonej, które mam nadzieję bardzo Ci zasmakuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami