Tagi:

Bardzo Świąteczny sernik z pierniczkami, przyprawą piernikową i świeżym imbirem. Plus  delikatny posmak pomarańczy. Sernik jest mocno aromatyczny, w sam raz na tegoroczny świąteczny stół. Miks serów mascarpone, ricotta i kremowych serków sprawia że sernik ma mazistą konsystencję (więcej wskazówek jak uzyskać idealny mazisty sernik tutaj). Jeśli lubicie bardziej zwarte serniki, można zamienić ricottę i kremowe serki na zmielony twaróg. Polecam nie rezygnować jednak z mascarpone.

Ciasteczkowy spód

  • 75 g masła
  • 75 g orzechów włoskich
  • 270 g ciastek pełnoziarnistych owsianych w gorzkiej czekoladzie
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Masło roztopić w mikrofali lub w małym garnuszku. Odstawić do ostudzenia. W tym czasie rozgrzać suchą patelnię i zarumienić orzechy. Orzechy przełożyć do pojemnika do siekania. Dodać ciasteczka i razem zmiksować na drobny pył. Dodać przyprawę do piernika i lekko przestudzone masło i wymieszać dokładnie. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wklepać mocno w dno. Formę wstawić do lodówki na czas szykowania masy serowej.

Świąteczny sernik z pierniczkami

  • 200 g białej czekolady
  • 1 pomarańcza
  • 250 g serka Ricotta
  • 250 g serka Mascarpone
  • 500 g kremowych serków np. President, Ostrovia, Twój Smak
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 jajka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • po łyżeczce mielonego imbiru i przyprawy do piernika
  • opakowanie małych pierniczków w lukrze

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Zdjąć i ostudzić do temperatury pokojowej. Pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć n drobnej tarce skórkę (tylko pomarańczową część). Imbir zetrzeć jak najdrobniej.

Wszystkie sery włożyć do dużej miski o pionowych ściankach i zmiksować krótko (nie wolno miksować zbyt długo żeby nie napowietrzyć masy). Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę pomarańczy, całe jajka, imbir i przyprawy. Zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Zahartować czekoladę: przełożyć łyżkę masy do czekolady i wymieszać dokładnie. Dodać kolejną i znów wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy po czym tak zahartowaną czekoladę dodać do masy serowej i bardzo krótko zmiksować.

Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu poukładać pierniczki lekko zanurzając je w masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 15 minut po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec około 90 minut. Na koniec masa powinna być na wierzchu zupełnie ścięta. W środku dalej może być lekko płynna. Wyłączyć piekarnik nie wyjmując sernika. Po około 10 minutach uchylić minimalnie drzwiczki i zostawić tak sernik do całkowitego ostudzenia.  Wstawić na noc do lodówki.

Świąteczny sernik z pierniczkamiŚwiąteczny sernik z pierniczkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)