Tagi:

Szybka surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki i papryczki chilli. Lekko chrupiąca, choć im cieniej poszatkujecie kapustę i im dłużej i mocniej będziecie ugniatać kapustę, tym będzie delikatniejsza. Nie pomijajcie etapu ugniatania. Dzięki temu surówka będzie wilgotniejsza i (uwierzcie mi) lepsza. Surówka doskonale pasuje jako dodatek do obiadu i do mięs (np. pulpeciki, schab, kurczak) i do ryb. Świetnie sprawdzi się również w sezonie grillowym.

Szybka surówka z białej kapusty

  • ćwierć główki niewielkiej białej kapusty
  • spora marchewka
  • pół cebuli
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • pół łyżeczki cukru
  • papryczka chilli

Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Odkroić ćwiartkę, z której usunąć twardy głąb. Resztę cienko poszatkować i przełożyć do sporej miski. Cebulę i marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki prosto do kapusty. Posolić i dłońmi ugniatać kapustę aż będzie wilgotna i puści soki. Odstawić na 10 minut. W tym czasie w małym kubeczku wymieszać sok wyciśnięty z cytryny, oliwę, cukier i pieprz. Umyć i drobno posiekać ostrą papryczkę.

Po leżakowaniu z kapusty z grubsza odlać nadmiar płynu. Zalać sokiem z kubeczka, dodać papryczki i dokładnie wymieszać. Dobrze jest schłodzić min godzinę w lodówce przed podaniem, ale nie jest to konieczne.

Szybka surówka z białej kapusty

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Szybka surówka z białej kapusty
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)