Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Szybki ryż po meksykańsku

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Czasem, gdy mam ochotę na coś pysznego i domowego, ale niezbyt dużo czasu na gotowanie, wybieram drogę lekko na skróty. Potrzeba matką wynalazku i niekiedy naprawdę fajnego sukcesu. Tak było i tym razem. Szybki ryż po meksykańsku, czyli opowieść o tym jak ekspresowo wyszło mi danie naprawdę, niezłe w swej prostocie i szybkości w przygotowaniu. Częstujcie się przepisem. Nie tylko w awaryjnych sytuacjach. A gdy będziecie mieć więcej czasu kliknijcie na tag kuchnia meksykańska po więcej meksykańskich inspiracji. Kuchnia jest niesamowita i zdecydowanie warto!

Szybki ryż po meksykańsku

  • pół cebuli
  • ok 350 g kurczaka
  • po pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
  • opcjonalnie: po 1/3 łyżeczki kolendry mielonej i kuminu
  • spora szczypta chilli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • puszka kukurydzy z czerwoną fasolką (lub po pół puszki jeśli osobno)
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • mały przecier pomidorowy 160 g
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki cukru
  • trochę kolendry lub natki
  • 100 g ryżu

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka w kawałki o boku ok 1 cm. W misce wymieszać wszystkie przyprawy. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Ugotować ryż na sypko.

Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebulę. Zwiększyć moc niemal na maksimum i dodać kurczaka. Często mieszając zarumienić mięso z wszystkich stron. W tym czasie wymieszać gorący bulion z koncentratem i przecierem. Dodać mieszankę na patelnię wraz z warzywami z puszki i cukrem. Podsmażyć kilka minut do lekkiej redukcji sosu. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku (powinno być dość ostre).

Sos podawać z ugotowanym, odcedzonym ryżem, posypany kolendrą/ natką.

Szybki ryż po meksykańsku

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 odpowiedzi

    1. Iza, zdecydowanie jest wyczuwalny. Na ryżu głównie opiera się kuchnia meksykańska 😉 Ale sos też bardzo fajnie gra z makaronem, więc spokojnie możesz zaserwować w miejsce ryżu makaron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami