Tagi:

Czasem, gdy mam ochotę na coś pysznego i domowego, ale niezbyt dużo czasu na gotowanie, wybieram drogę lekko na skróty. Potrzeba matką wynalazku i niekiedy naprawdę fajnego sukcesu. Tak było i tym razem. Szybki ryż po meksykańsku, czyli opowieść o tym jak ekspresowo wyszło mi danie naprawdę, niezłe w swej prostocie i szybkości w przygotowaniu. Częstujcie się przepisem. Nie tylko w awaryjnych sytuacjach. A gdy będziecie mieć więcej czasu kliknijcie na tag kuchnia meksykańska po więcej meksykańskich inspiracji. Kuchnia jest niesamowita i zdecydowanie warto!

Szybki ryż po meksykańsku

  • pół cebuli
  • ok 350 g kurczaka
  • po pół łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki
  • opcjonalnie: po 1/3 łyżeczki kolendry mielonej i kuminu
  • spora szczypta chilli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • puszka kukurydzy z czerwoną fasolką (lub po pół puszki jeśli osobno)
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • mały przecier pomidorowy 160 g
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki cukru
  • trochę kolendry lub natki
  • 100 g ryżu

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka w kawałki o boku ok 1 cm. W misce wymieszać wszystkie przyprawy. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Ugotować ryż na sypko.

Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebulę. Zwiększyć moc niemal na maksimum i dodać kurczaka. Często mieszając zarumienić mięso z wszystkich stron. W tym czasie wymieszać gorący bulion z koncentratem i przecierem. Dodać mieszankę na patelnię wraz z warzywami z puszki i cukrem. Podsmażyć kilka minut do lekkiej redukcji sosu. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku (powinno być dość ostre).

Sos podawać z ugotowanym, odcedzonym ryżem, posypany kolendrą/ natką.

Szybki ryż po meksykańsku

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Szybki ryż po meksykańsku
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)