Tagi:

Szybko też można przyrządzić rewelacyjne danie, które z ochotą zamówiłoby się w restauracji. Tylko po co zamawiać, skoro w jakieś pół godziny można wyczarować je w domu? 😀 Zapraszam na mięciutki, delikatny schab z pieczarkami w tymiankowym, kremowym sosie. Przygotowanie jest naprawdę proste i nie powinno sprawić Wam najmniejszego problemu. Najważniejsze w daniu to idealne wyczucie przy smażeniu mięsa. Im krócej smażone, tym lepiej, więc najlepiej zdjąć z patelni jak tylko „dojdzie” w środku. Jeśli przetrzymacie je kilka minut dłużej zrobi się twarde i miękkość będzie można odzyskać dopiero po godzinie gotowania. Taki urok wieprzowiny. Mięciutka jest przy bardzo krótkiej lub bardzo długiej obróbce. Nie zniesie nic pośrodku.

Danie można z powodzeniem wpakować do lunch boxa i odgrzać kolejnego dnia w pracy. Lub jeśli chcecie podać od razu, ale zależy Wam na minimum pracy tuż przed podaniem to całość pierwszego akapitu poza krojeniem pieczarek również można przyszykować wcześniej.

Schab z pieczarkami i tymiankiem

  • 300 g schabu pokrojonego w plastry (ok. 1 cm grubości)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2  pełne łyżki mąki pszennej
  • sól – do smaku
  • 2 łyżki oleju – do smażenia – polecam rzepakowy
  • liść laurowy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g pieczarek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 3 łyżki brandy
  • 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ewentualnie śmietana gęsta 18%)
  • 200 g kaszy np. pęczak, jęczmienna, jaglana

Plastry schabu umyć pod letnią, bieżącą wodą. Osuszyć ręczniczkami papierowymi. Natrzeć z obu stron świeżo mielonym pieprzem i suszonym tymiankiem.  Cebulę bardzo drobno posiekać. Czosnek rozgnieść i posiekać. Pieczarki dokładnie wyszorować i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso włożyć między dwa kawałki folii spożywczej i rozbić na cienkie kotlety. Pokroić w paseczki.

Mięso oprószyć solą oraz mąką – bardzo delikatnie, by tylko lekko pokryć kawałki mięsa cienką warstwą. Rozgrzać połowę oleju na patelni. Włożyć mięso i bardzo krótko smażyć – tylko do zarumienienia. Mięso przełożyć z patelni na talerz. Przykryć kawałkiem folii. Na patelnię wlać resztę oleju i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać czosnek i liść laurowy. Smażyć ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodać masło i pieczarki. Zwiększyć moc grzania na prawie największą i krótko smażyć, tak by pieczarki się zarumieniły, ale pozostały jędrne. Na patelnię wlać whisky, energicznie wymieszać i smażyć chwilę do odparowania alkoholu. Wlać mleko, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty do lekkiego zgęstnienia sosu. Dodać mięso i razem podgrzać.

Podawać z lekką sałatką i kaszą.

Schab z pieczarkami i tymiankiem – obiad ekspres

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Schab z pieczarkami i tymiankiem – obiad ekspres
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)