Tagi:

Uwielbiam domowe pieczywo (link do pozostałych wysmakowanych bułeczek)! Dziś mam dla Was puszyste, mięciutkie i szybkie bułeczki drożdżowe bez mleka i bez jajek. Są więc jak najbardziej odpowiednie również dla alergików. Jak to bułeczki drożdżowe, potrzebują chwilę, żeby wyrosnąć, ale i tak (jak na drożdże), czas ten jest skrócony do minimum. Nie robimy rozczynu, a główne wyrastanie trwa tylko 30 minut.

Bułeczki są najlepsze zaraz po upieczeniu. Z czasem – jak to wypieki drożdżowe – tracą świeżość, więc choć kolejnego dnia wciąż są dobre, ja wolę zaraz po ostudzeniu odłożyć te do zjedzenia od razu, a resztę zamrozić. Po rozmrożeniu wciąż są pyszne! Tajemnicą udanego wypieku jest naprawdę długie, energicznie zagniatanie. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne. Dobrze jest, by trwało co najmniej 8 minut. Uwierzcie mi, że z każdą minutą zagniatania, Wasze bułeczki będą jeszcze lepsze!

Bułeczki drożdżowe bez mleka i jajek

• 500 g mąki pszennej (zrobiłam pół na pół z krupczatki i chlebowej, ale może być tylko jeden typ)
• czubata łyżeczka soli
• duża szczypta cukru
• 250 ml wody
• 30 g świeżych drożdży
• 50 ml oleju rzepakowego

Mąkę przesiać do większej miski. Dodać sól i cukier. Dokładnie wymieszać. W niewielkiej miseczce lekko podgrzać wodę (idealnie 40 stopni C – cieplejsza zabije drożdże, w zimniejszej dłużej będą rosły). Dodać drożdże i rozetrzeć łyżką, aż drożdże się upłynnią. Przelać całość do suchych składników. Dodać olej i energicznie, dokładnie, zagnieść dłońmi ciasto. Zagniatanie powinno trwać co najmniej 8 minut. Dobrze zagniecione ciasto uformować w kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, krótko wyrobić, podzielić na 8 równych części. Każdą uformować w kulkę i ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiać pomiędzy bułeczkami min 3 cm przerwy bo jeszcze urosną. Oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (ok 20 minut). W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).
Na wierzchu każdej bułeczki naciąć tępą stroną noża krzyżyk. Wstawić do piekarnika i piec ok 18 minut aż leciutko się zaczną rumienić (dalej powinny być jasne).

Bułeczki drożdżowe bez mleka i jajekDomowe bułeczki bez mleka i jajek

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Bułeczki drożdżowe bez mleka i jajek
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)