- Potrzebny czas: max 10 min + pieczenie
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 28 cm)
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 21 października 2018
Szybciej i prościej się już nie da. Panie i Panowie, przedstawiam niewiarygodnie szybkie ciasto bez miksera. Tak! Dokładnie! Widelec Wam wystarczy. Owoce używacie jakie chcecie, a jak nie macie owoców to możecie dać bakalie, posiekaną czekoladę albo i nic nie dawać. W opcji premium na wierzch można dać kruszonkę albo po wystudzeniu przekroić na pół i przełożyć konfiturą. Wszelkie chwyty dozwolone. Idealne na szybką słodką zachciankę, albo gdy dostajecie telefon, że za chwilę będą niespodziewani goście. Ciasto rośnie jak szalone za sprawą proszku do pieczenia. Jest wilgotne dzięki dodatkowi oleju. Nie wolno go jednak zbyt długo piec, żeby nie straciło tej wilgotności. Wyjmuje z piekarnika od razu jak wbity w środę patyczek wyjdzie nieoblepiony surowym ciastem. Przelicznik foremek znajdziecie w dziale Miary.
Szybkie ciasto bez miksera w wersji z śliwkami
- 2 duże jajka
- 100 g cukru drobnego
- 5 g cukru waniliowego
- 150 ml śmietany 18%
- 80 ml oleju (ok 1/3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 g mąki
- ok 180 g śliwek
- cukier puder do obsypania
- konfitura śliwkowa do przełożenia – opcjonalnie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Spód i boki długiej keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić na pół i usunąć z środka pestki.
Wszystkie składniki dobrze żeby były w temperaturze pokojowej, ale w sytuacjach awaryjnych mogą być z lodówki. Wszystko (oprócz śliwek) przełożyć do dużej miski. Wymieszać porządnie widelcem. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch wyłożyć śliwki rozcięciem do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
8 Responses
Szukałam takiego prostego i szybkiego przepisu na już. Nie jestem mistrzynią wypieków i piekę bardzo rzadko, a ciasto wyszło pyszne. Drugim razem podwoję porcje. Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
Cudownie, bardzo mnie to cieszy. Też je bardzo lubię. Jeden z moich awaryjnych pewniaków. Więcej takich w mojej książce Szybkie Słodkości 🙂 POLECAM SERDECZNIE. https://www.empik.com/szybkie-slodkosci-106-przepisow-na-ciasta-desery-i-lunchboxy-od-3-do-30-minut-katarzyna-gintrowska,p1406955073,ksiazka-p#ReviewsBox
Ciasto jest genialne , mieciutkie, wilgotne na drugi dzień. Robi sie w mig!Teraz robimy juz z podwójne porcji. Za szybko znika Dziękuję za przepis i polecam
Cudownie! Bardzo mnie to cieszy 🙂 U nas też zawsze znika błyskawicznie 😉
Ciasto wyszło gęste, przełożyłam je do formy na muffinki. czy aby na pewno proporcje są dobre?
Dokładnie z takich proporcji robiłam.
Max 10 minut przygotowania brzmi tak zachęcająco, że koniecznie muszę spróbować!
Lubię jeść ciasta ale od roku nie udało mi się żadnego upiec. Za każdym razem zakalec, mimo robienia wszystkiego zgodnie z przepisem.