Tagi:

Niezawodne, banalnie proste placki bananowe. Przepięknie rosną, bezproblemowo się obracają, smakują obłędnie. Kto potrzebuje więcej zachęt? Ja na pewno nie. Jak już wiecie, jestem plackowym maniakiem. Jak tu nim nie być, skoro są takie proste, szybkie i pyszne? Zwłaszcza, że można się bawić i kombinować na kilkaset sposobów. I w składzie samego ciasta (proporcje, różne mąki, na jogurcie/ mleku/ kefirze…) i dodatków – i tych do środka ciasta jak i tych, z którymi placki można podawać. Plackowy obłęd 🙂

Dzisiejsza propozycja to placki bananowe na mleku, z dodatkiem mąki kokosowej, która bardzo fajnie podkręca i urozmaica smak. Jeśli jej nie macie, możecie wymienić na zwykłą pszenną. Pamiętajcie, że mąka kokosowa mocno chłonie wilgoć, więc ciasto nie może leżakować. Smażymy natychmiast po zmieszaniu składników. Do środka nie dodawałam cukru. Placki są już słodkie od bananów. Jeśli lubicie na słodko to można posypać po usmażeniu z wierzchu cukrem pudrem lub po prostu podać z słodkimi dodatkami. Ja podałam polane sosem śliwkowym (przepis poniżej).

Przelicznik łyżek/ szklanek na wagę w dziale miary.

Szybkie placki bananowe na mleku

  • 2 jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 300 ml mleka (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 duże banany
  • tłuszcz do smażenia (ja używam masło klarowane)
  • do podania: cukier puder, sos śliwkowy (przepis poniżej) lub inne, dowolne dodatki

Jajka wbić do miski. Wlać mleko i zmiksować do powstania lekkiej piany na wierzchu. W osobnej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Dobrze jest suche składniki przesiać, żeby je dodatkowo napuszyć.

Przed zmieszaniem mokrych i suchych składników zacząć nagrzewać patelnię delikatnie posmarowaną tłuszczem oraz posiekać w półplasterki banany. Zmiksować składniki z obu misek. Dodać banany i wymieszać łyżką. Nakładać porcje na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami.

proste placki bananowe na mleku

Sos śliwkowy

  • 500 g śliwek (użyłam dużych czerwonych)
  • cukier (wedle potrzeb, jeśli śliwki są słodkie, to nie potrzeba)

Można przygotować dużo wcześniej i trzymać w lodówce. Albo zrobić  od razu dużo więcej i zawekować w słoikach.

Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć z środka pestki. Włożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu ok 2 godzin aż śliwki zupełnie się rozpadną. Przetrzeć przez sitko by uzyskać gładki sos.

szybkie placki bananowe na mleku

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Szybkie placki bananowe na mleku
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)