Tagi:

Kruche tartaletki czekoladowo karmelowe z dodatkiem bananów i orzechów. Wykonanie dość czasochłonne, ale efekt – jak z najlepszej cukierni. Zdecydowanie bardzo polecam. Babeczki powinny być zrobione co najmniej na dzień przed podaniem, żeby spody lekko zmiękły (spody można przygotować wcześniej lub użyć gotowych, kupnych spodów). Tartaletki trzymamy w lodówce, ale wyjmujemy do temperatury pokojowej z pół godziny przed podaniem.

Kruchy spód

  • 160 g masła, zimnego
  • 40 g cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 żółtka

Masło posiekać. Dodać resztę składników oprócz żółtek i wyrobić kruszonkę rozcierając palcami. Dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie  wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepiać ciastem foremki nasmarowane masłem. Podziurkować widelcem i ponownie schłodzić ok.. pół godziny. Piec w 180 stopniach C na rumiano (12-15 minut). Ostudzić i wyjąć z foremek.

Bananowy słony karmel

  • 140 g cukru
  • 50 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g rozgniecionych bananów
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych (jeśli niesolone to dodać trochę więcej soli)

Cukier wsypać do rondelka. Podgrzewać cukier na wolnym ogniu do uzyskania karmelu. Nie mieszać łyżką, bo zrobią się grudki, ale od czasu do czasu potrząsnąć rondelkiem, żeby przemieszać masę i nie przypalić cukru. Do gotowego karmelu dodać masło i sól. Mieszać łyżką, aż masło się roztopi. Zdjąć z palnika i dodać rozgniecione banany. Znów postawić na gorącym palniku i cały czas mieszać, aż wszystkie grudki znikną i powstanie jednolity, złocisty karmel. Przełożyć do miski i ostudzić. Wyłożyć do babeczek i obsypać orzechami.

Karmelowe ganache

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 50 g masła
  • 105 g cukru
  • szczypta soli

Czekoladę pokruszyć i włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę i masło . W osobnym zrobić karmel z cukru (jak wyżej). Do cukru wlać śmietankę i mieszać, wciąż podgrzewając, aż do powstania jednolitego karmelu, bez jakichkolwiek grudek. Przelać przez sitko do przygotowanej miski z czekoladą. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Wylać na bananowy karmel. Schłodzić w lodowce 15 min.

Mus czekoladowy

  • 2 żółtka
  • 55 g syropu z cukru i wody (łączymy i gotujemy aż cukier się rozpuści)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki ubita na sztywną pianę
  • dekoracja: dowolne orzechy i posiekana czekolada

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnkiem z parującą wodą). Zdjąć i odstawić do ostudzenia (garnek z wodą zostawić na gazie). W osobnej misce zmiksować żółtka z zimnym syropem cukrowym i położyć miskę na garnku z gotującą się wodą. Ubijać, aż do uzyskania puszystego i gęstego kogla-mogla. Zdjąć z garnka i ubijać jeszcze chwilę, aż do czasu, kiedy spód miski stanie się zimny. Dodać  rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie. Przelać partiami do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszać. Szprycą wykładać na ganach i udekorować posiekanymi orzechami i czekoladą.

Tartaletki czekoladowo karmelowe