Tagi:

Do tej pory robiłam tatar jedynie z świeżego łososia. Tym razem dostałam kawałek tak niesamowicie delikatnego łososia wędzonego, że pokusiłam się o przyszykowanie z niego właśnie tatara. Efekt przerósł moje oczekiwania. Tatar z łososia wędzonego wyszedł genialnie! Zawładnął moim sercem nawet mocniej niż tatar z wołowiny. Tatar z łososia wędzonego jest daniem na tyle wykwintnym, że nie miałabym absolutnie żadnych oporów by podać go nawet na najbardziej wykwintnym przyjęciu. Smak łososia warto podkręcić mocniejszym akcentem. Ja postawiłam na ogórka konserwowego i cytrynę. Mięso przed siekaniem warto mocno schłodzić czy nawet zamrozić. Będzie się je dużo łatwiej kroiło.

Ważne! Mięso na tatar zawsze drobno siekamy, a nie mielimy. Zwłaszcza przy łososiu, który ma mięso bardzo delikatne. Mięso siekane zachowa swoją soczystość i będzie po prostu smaczniejsze niż zmielone.

Tatar z łososia wędzonego

  • 150 g łososia wędzonego
  • pół ogórka konserwowego
  • ćwiartka cebuli czerwonej
  • plasterek cytryny
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka oliwy extra virgin
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • pieprz świeżo zmielony
  • dowolne kiełki do dekoracji (u mnie kiełki jarmużu) – opcjonalnie

Łososia, ogórka i cebulę bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski, dodać resztę składników: sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, oliwę i musztardę. Dokładnie wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wyłożyć na talerz i udekorować kiełkami

tatar z lososia wedzonego

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Tatar z łososia wędzonego
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)