Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Torcik sernikowy z ciastem marchewkowo – bananowym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kremowy torcik sernikowy z ciastem marchewkowo – bananowym z dodatkiem orzechów. Połączenie wymyśliłam główkując nad alternatywą dla tradycyjnych tortów na przyjęcie urodzinowe dla córeczki. Coś zdrowego i pysznego. Odpowiedniego i dla dzieci i dla dorosłych. Myślę, że był to strzał w dziesiątkę. Prezentuje się i smakuje rewelacyjnie. Łatwy do przygotowania, bezproblemowo się kroi. Smak marchewki jest zupełnie niewyczuwalny, a sprawia że ciasto jest wilgotne i mięsiste. Bardzo polecam.

Sernik

  • 400 g serka kremowego np. Twój Smak, Philadelphia, Ostrovia….
  • 250 g mascarpone
  • 2,5 łyżki budyniu bananowego
  • 340g mleka skondensowanego
  • 3 małe jajka

Ciasto marchewkowo – bananowe

  • 150 g marchewki
  • 80 g orzechów włoskich
  • 1 banan mocno dojrzały
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g brązowego cukru
  • 100 ml roztopionego masła
  • 2 jajka

Torcik sernikowy z ciastem marchewkowo – bananowym

  • 2-3 banany
  • 2/3 łyżki miodu
  • sok z 1/3 cytryny
  • reszta mleka skondensowanego (200 g)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • Połówki orzechów pekan lub włoskich

Wszystkie składniki i na sernik i na ciasto marchewkowe doprowadzić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wypuszczając papier poza obręcz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Mascarpone zmiksować z serkiem kremowym na gładką masę. Miksować krótko, na średnich obrotach, tylko do połączenia się. Dodać budyń, mleko skondensowane i całe jajka. Znów krótko zmiksować. Około 3/5 masy (ok 650 g) wylać na spód tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.

Marchewkę zetrzeć i wymieszać z rozgniecionym bananem i posiekanymi bardzo drobno orzechami. Do osobnej miski przesiać wszystkie suche składniki (mąka, przyprawa piernikowa, soda, sól i proszek do pieczenia). Dokładnie wymieszać. W wysokiej misce do miksowania ubijać jajka przez około 3 minuty po czym zacząć stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach, a następnie roztopione masło po łyżce (łącznie ubijać ok. 8 minut). Dodać marchew z bananem i orzechami, wymieszać krótko, tylko do połączenia. Na koniec wymieszać delikatnie z sypkimi składnikami. Masę wylać na podpieczony sernik i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.

W tym czasie pokroić banany w poprzek na plasterki o grubości około 4 mm. Plasterki obtoczyć w miodzie wymieszanym z cytryną. Wylać resztę sernika na ciasto marchewkowe. Banany ułożyć na wierzchu, lekko wciskając je w masę. Piec jeszcze 10-15 minut aż masa będzie stężała na wierzchu. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Ciasto wyciągnąć na blat po 15 minutach i zostawić w obręczy do całkowitego ostudzenia.

W małym garnuszku umieścić masło orzechowe z resztą mleka skondensowanego. Lekko podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się masła i połączenia składników. Masę wylać na ostudzone ciasto. Wyrównać. Udekorować orzechami. Schłodzić przez noc w lodówce.

Torcik sernikowy z ciastem marchewkowo - bananowym

Więcej inspiracji na pyszne torty pod tagiem TORTNa przyjęcia z dziećmi poza torcikiem sernikowym z tego przepisu polecam tort Biała czekolada z czerwonymi owocami lata. Poza sezonem letnim można użyć dowolne inne świeże owoce np banany, drobno pokrojone mango czy winogrona.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami