Tagi:

Kremowy torcik sernikowy z ciastem marchewkowo – bananowym z dodatkiem orzechów. Połączenie wymyśliłam główkując nad alternatywą dla tradycyjnych tortów na przyjęcie urodzinowe dla córeczki. Coś zdrowego i pysznego. Odpowiedniego i dla dzieci i dla dorosłych. Myślę, że był to strzał w dziesiątkę. Prezentuje się i smakuje rewelacyjnie. Łatwy do przygotowania, bezproblemowo się kroi. Smak marchewki jest zupełnie niewyczuwalny, a sprawia że ciasto jest wilgotne i mięsiste. Bardzo polecam.

 

Masa serowa

  • 400 g serka kremowego np. Twój Smak, Philadelphia, Ostrovia….
  • 250 g mascarpone
  • 2,5 łyżki budyniu bananowego
  • 340g mleka skondensowanego
  • 3 małe jajka

Ciasto marchewkowo – bananowe

  • 150 g marchewki
  • 80 g orzechów włoskich
  • 1 banan mocno dojrzały
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g brązowego cukru
  • 100 ml roztopionego masła
  • 2 jajka

Wykończenie

  • 2-3 banany
  • 2/3 łyżki miodu
  • sok z 1/3 cytryny
  • reszta mleka skondensowanego (200 g)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • Połówki orzechów pekan lub włoskich

Wszystkie składniki i na sernik i na ciasto marchewkowe doprowadzić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wypuszczając papier poza obręcz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Mascarpone zmiksować z serkiem kremowym na gładką masę. Miksować krótko, na średnich obrotach, tylko do połączenia się. Dodać budyń, mleko skondensowane i całe jajka. Znów krótko zmiksować. Około 3/5 masy (ok 650 g) wylać na spód tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.

Marchewkę zetrzeć i wymieszać z rozgniecionym bananem i posiekanymi bardzo drobno orzechami. Do osobnej miski przesiać wszystkie suche składniki (mąka, przyprawa piernikowa, soda, sól i proszek do pieczenia). Dokładnie wymieszać. W wysokiej misce do miksowania ubijać jajka przez około 3 minuty po czym zacząć stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach, a następnie roztopione masło po łyżce (łącznie ubijać ok. 8 minut). Dodać marchew z bananem i orzechami, wymieszać krótko, tylko do połączenia. Na koniec wymieszać delikatnie z sypkimi składnikami. Masę wylać na podpieczony sernik i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.

W tym czasie pokroić banany w poprzek na plasterki o grubości około 4 mm. Plasterki obtoczyć w miodzie wymieszanym z cytryną. Wylać resztę sernika na ciasto marchewkowe. Banany ułożyć na wierzchu, lekko wciskając je w masę. Piec jeszcze 10-15 minut aż masa będzie stężała na wierzchu. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Ciasto wyciągnąć na blat po 15 minutach i zostawić w obręczy do całkowitego ostudzenia.

W małym garnuszku umieścić masło orzechowe z resztą mleka skondensowanego. Lekko podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się masła i połączenia składników. Masę wylać na ostudzone ciasto. Wyrównać. Udekorować orzechami. Schłodzić przez noc w lodówce.

Torcik sernikowy z ciastem marchewkowo - bananowym