Tagi:

Przepyszny, niezwykle delikatny tort Biała czekolada z czerwonymi owocami lata. Puszysty biszkopt z lekko chrupiącą skórką przełożony kremem na bazie białej czekolady. Do tego letnie, pięknie czerwone owoce: maliny, truskawki i porzeczki. Biszkopt nasączyłam sporą ilością likieru migdałowego. W wersji bezalkoholowej można nasączyć herbatą z cytryną i ok 10 kroplami aromatu migdałowego.
Przygotowanie można zacząć już dwa dni wcześniej od upieczenia biszkoptu. Biszkopt przechowywać w całości szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej. Kolejnego dnia kroimy biszkopt na blaty, wykonujemy krem i przełożenie. Świeże owoce na wierzch najlepiej wyłożyć w dniu podania by nie straciły świeżości.
Tort przepięknie się kroi i wspaniale prezentuje, tak na paterze jak i na talerzach. Niestety nie mogłam wykonać zdjęcia po przekrojeniu jako, że tort był na wybitnie ważną okazję i nie wypadało go serwować pokrojonego ;P A po okazji nie został już nawet okruszek.

Biszkopt z chrupiącą skórką

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 180 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Obie maki przesiać do jednej miseczki i dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
Zupełnie suchymi końcówkami miksera ubić białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać 90 g cukru pudru cały czas ubijając na najwyższych obrotach (łącznie 7 minut) do uzyskania błyszczącej, bardzo sztywnej piany. Tymi samymi końcówkami utrzeć żółtka z resztą cukru pudru przez kolejne 7 minut. Na koniec masa ma być jasna i mocno napuszona. Delikatnie połączyć z białkami a następnie w trzech turach wmieszać mąki starając się to robić bardzo ostrożnie by masa jak najmniej opadła.
Tak przygotowany biszkopt przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny do tzw suchego patyczka. Wyjąc na blat i całkowicie ostudzić. Dopiero wystudzony wyjąć z formy i przekroić na trzy blaty.

Krem z białej czekolady

  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 250 g białej czekolady
  • 600 ml śmietany kremówki 36%

Tort Biała czekolada z czerwonymi owocami – wykończenie

  • 10 łyżek likieru amaretto
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
  • 5 łyżek przegotowanej wody
  • 500 g czerwonych świeżych owoców: maliny, truskawki, porzeczki
  • płatki migdałów – opcjonalnie

Przygotować krem z białej czekolady. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w mikrofali lub garnuszku. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Żelatynę rozpuścić w ok 40 ml gorącej wody i ostudzić (wciąż ma być całkowicie płynna). 300 ml śmietany Zostawić w lodowce. Pozostała przełożyć do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia. Śmietaną zahartować żelatynę: do żelatyny dodawać po łyżce śmietany za każdym razem energicznie mieszając. Dodać tak z 5 łyżek po czym przelać do reszty śmietany i dokładnie wymieszać. Dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę i znów wymieszać. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Wymieszać o wstawić na 15 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować nasączenie (Amaretto wymieszać z sokiem z cytryny i z wodą), a większe owoce przekroić na pół. Pod koniec chłodzenia ubić pozostałą śmietanę na sztywno i wmieszać ja do czekoladowej masy.
Na dno tortownicy wyłożyć jeden blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 migdałowego nasadzenia. Wyłożyć ok 2/5 kremu i na to owoce. Powtórzyć analogicznie drugą warstwę. Przykryc ostatnim blatem, nasączyć pozostałym nadzieniem. Na wierzchu rozsmarować cieńszą warstwę kremu i udekorować owocami. Można dodatkowo posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na min 4 godziny. Nie przechowywać zbyt długo ze względu na świeże owoce.

tort Biała czekolada z czerwonymi owocami lata

Zapraszam też do wypróbowania pozostałych Wysmakowanych TORTÓW

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Tort Biała czekolada z czerwonymi owocami lata
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)