Tagi:

Tort czekoladowe trio czyli potrójnie czekoladowy torcik z trzema blatami, każdy z użyciem innej czekolady. Do tego rewelacyjny krem po przełożenia na bazie masy kajmakowej…. i oczywiście trzech różnych czekolad. Całość prezentuje się fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Połączenie czekolady, migdałów i kajmaku jak dla mnie w punkt. Polecam każdemu czekoholikowi. Na pewno nie będziecie zawiedzeni!

Jeśli macie dwie jednakowe tortownice to polecam upiec dwa pierwsze blaty na raz. Im krócej zmiksowane, napuszone ciasto będzie czekało na połączenie z czekoladą i pieczenie, tym lepiej.

Wszystkim miłośnikom baaaardzo czekoladowych słodkości polecam mocno torcik pralinkowy oraz ciasto z gruszką. Esencje czekolady 🙂

Tort czekoladowe trio

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 210 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego drobnego
  • 10 jajek
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Kremy do przełożenia tortu

  • 600 g masy kajmakowej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady białej

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Czekoladę gorzką posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dokładnie wymieszać. Bardzo miękkie masło przełożyć do misy miksera razem z cukrem. Ucierać około 7 minut na najwyższych obrotach, aż masa będzie jasna i mocno napuszona. Po kolei wbijać jajka, po każdym miksując około 30 sekund. Odłożyć 1/3 masy i dodać do niej przestudzoną czekoladę. Krótko, ale porządnie zmiksować. Na koniec dodać 1/3 zmielonych migdałów, ekstraktu migdałowego i przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut aż wbity w środek patyczek będzie suchy (nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta). Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blacie.

Podczas pieczenia posiekać mleczną czekoladę i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia.  Wymieszać z połową pozostałej masy i dodać po połowie pozostałych: migdałów, ekstraktu i mąki z proszkiem. Delikatnie wymieszać łyżką, przelać do tortownicy i piec jak poprzednio około 20 minut. Na koniec tak samo postąpić z białą czekoladą.

Po całkowitym wystudzeniu blatów, ściąć górki tak by blaty były idealnie płaskie. Górkę z blatu z mlecznej czekolady pokruszyć drobno i zostawić do dekoracji na wierzch. Przygotować 3 masy czekoladowe. Każdą czekoladę roztopić i lekko przestudzić. Następnie każdą z nich osobno zmiksować z 200 g kajmaku. Na spodzie tortownicy ułożyć ciemny blat. Rozsmarować ciemną masę. Przykryć blatem mlecznym. Pokryć masą mleczną. Powtórzyć z blatem i masą jasną. Na jasną masę wyłożyć okruszki mlecznego ciasta lekko je dociskając.  Tort schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Tort czekoladowe trioTort potrójnie czekoladowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Tort czekoladowe trio
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 23 Review(s)