Tort czekoladowy z glazurą i malinami

przepis

Absolutnie niesamowity tort czekoladowy z glazurą i prostą chrupiącą warstwą. Bardzo nieskromnie, ale muszę przyznać, że ten tort to prawdziwy sztos. Pokochacie go, jestem pewna. Dawno nie byłam z siebie tak zadowolona 😊 Inspiracją był tort z Moje Wypieki, ale tylko inspiracją. Blat czekoladowy jest z mojego ulubionego patentu na niesamowicie delikatne, lekko musowe ciasto, dodałam maliny oraz prostą chrupkę, a glazurę wykonałam według klasycznego przepisu na bazie słodkiego mleka skondensowanego. Nie musicie kupować całej puszki! Mleko skondensowane waniliowe z tubki to dokładnie to samo mleko, które siedzi w puszce. Przygotowanie tortu najwygodniej jest rozłożyć nawet na dwa dni, a trzeciego podawać. Pierwszego upiec ciasto czekoladowe, wykonać chrupkę i mus po czym zamrozić ciasto. Drugiego dnia polać tort glazurą i odstawić na min 12 godz. do lodówki do rozmrożenia.

Blat czekoladowy

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 65 g masła
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pełna łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka (temp pokojowa)
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego brązowego cukru

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę drobno posiekać. Włożyć do garnka razem z masłem i kawą. Podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się kawy i czekolady. Odstawić i lekko ostudzić. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii i roztrzepać rózgą do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli, po czym powoli, stopniowo, cały czas miksując dodawać cukier. Białka bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 18 min do tzw suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na blacie. Po ostudzeniu z ciasta wyciąć koło o średnicy 18 cm (odcięte skrawki nie będą potrzebne). Najłatwiej zrobić to formą o takim rozmiarze.

Chrupka z sucharków i Nutelli

  • ok 6 sucharków
  • 2 pełne łyżki Nutelli

Wycięte ciasto ułożyć na środku tortownicy o średnicy 24 cm. Sucharki pokruszyć na drobne kawałeczki. Wymieszać z Nutellą. Wyłożyć na ciasto.

Mus czekoladowo – malinowy

  • 11 g żelatyny w proszku
  • 300 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 650 ml śmietany kremówki 36% bardzo zimnej
  • 150 g Nutelli
  • ok 150 g malin

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami bardzo gorącej, ale nie wrzącej wody. Tylko tyle żeby dało się dokładnie rozpuścić żelatynę. Czekoladę drobno posiekać. W garnuszku podgrzać 1/3 śmietany, prawie do wrzenia. Odstawić i od razu dodać czekoladę i Nutellę. Poczekać 2 minuty i wymieszać dokładnie do uzyskania jednolite masy. Wówczas dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 30 min. Po tym czasie dokładnie ubić pozostałą śmietanę kremówkę Dodać do musu czekoladowego w kilku turach bardzo delikatnie mieszając, tak by śmietana jak najmniej opadła. Na koniec dodać maliny i delikatnie przemieszać. Mus wylać na ciasto z chrupką, upewniając się, że ciasto jest dokładnie pokryte musem po bokach. Wygładzić powierzchnię i ciasto wstawić do zamrażarki na całą min 10 godzin.

Czekoladowa glazura lustrzana z mlekiem skondensowanym

  • 7 g żelatyny w proszku
  • 50 ml wody
  • 100 g cukru
  • 70 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 110 g czekolady mlecznej posiekanej

Glazurę najlepiej wykonać tuż przed polaniem tortu. Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą. Tylko tyle by móc dokładnie rozprowadzić żelatynę. W niewielkim garnku umieścić wodę i cukier. Podgrzać, mieszając, do pełnego rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane, wymieszać i razem podgrzać. Odstawić z palnika i dodać czekoladę i żelatynę. Zblendować razem do uzyskania gładkiego musu, po czym przetrzeć przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek i pęcherzyków powietrza. Masę ostudzić do temperatury 35 stopni C.

Tort czekoladowy z glazurą i malinami

  • ok 150 g malin

Tort wyjąć z zamrażarki. Ustawić go na mniejszej formie, tak by glazura mogła swobodnie ściekać. Polać glazurą z wierzchu i boki. Odczekać aż ścieknie nadmiar i boki będą ładnie, równo pokryte. Wstawić do lodówki na min 10 godzin, do rozmrożenia. Bezpośrednio przed podaniem udekorować pozostałymi malinami. Kroić nożem maczanym we wrzątku.

Tort czekoladowy z glazurą i malinamiCzekoladowo malinowy tort z glazurą

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Tort czekoladowy z glazurą i malinami
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 15 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

7 komentarzy

  • Patrycja 17 stycznia 2020 o 09:50 Odpowiedz

    Czy glazura nadaje się do każdego rodzaju ciast?

    • Wysmakowane 17 stycznia 2020 o 10:00 Odpowiedz

      Do tych które dobrze znoszą zamrożenie. Ciasto do nałożenia glazury musi być zmrożone. Nie wszystkie ciasta dobrze to zniosą i będą po rozmrożeniu równie dobre.

  • Sylwia Z. 8 grudnia 2019 o 18:02 Odpowiedz

    Fantastyczny przepis na glazurę. Troche czasochłonne ale przy trzymaniu się przepisu chyba nie może się nie udac.

    • Wysmakowane 8 grudnia 2019 o 18:43 Odpowiedz

      Zdecydowanie! To prostsze niż się wydaje! Cieszę się, że wszystko się udało 🙂

  • Marcelina 20 września 2019 o 08:38 Odpowiedz

    Zrobiłam ten tort na bardzo wyjątkowa okazje. Strzał w 10. Był niesamowity. Bardzo dziękuje

    • Wysmakowane 21 września 2019 o 07:18 Odpowiedz

      Bardzo mnie to cieszy 🙂

  • Magda 12 września 2019 o 11:20 Odpowiedz

    Wygląda wspaniale <3

MENU