Tagi:

Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkami to będzie HIT waszej imprezy. U nas bezbłędnie trafił każdemu i do serducha i do brzucha! Rozszedł się momentalnie! Ciasta i masy wyszło mi za dużo na moją blaszkę, więc dorobiłam jeszcze wersję mini, żeby mieć na później. Aha! Nie było żadnego później 😉 W przepisie dostosowałam już proporcje do tortownicy o średnicy 23 cm, więc będzie akurat. Samo ciasto czekoladowe jest przepyszne! Mięsiste, wilgotne, zdecydowanie takie jak lubię.  Nie jest to konieczne, ale polecam dodać alkohol. Wyostrza smak. Samo ciasto czekoladowe można zrobić dzień wcześniej, a kolejnego dnia przełożyć kremem. Udekorować owocami w dniu podania.

Wilgotne ciasto czekoladowe

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 75 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 4,5 łyżki kakao
  • 50 g mleka
  • 3 łyżki amaretto
  • 220 g mąki
  • 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g cukru
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • 3 jajka

W niewielkim garnuszku zagotować 100 ml wody. Zestawić z palnika, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia. Postawić z powrotem na palniku i dodać posiekane masło, czekoladę w kawałkach, kakao, mleko i amaretto. Gotować na wolnym ogniu, przez cały czas mieszając, aż do uzyskania zupełnie gładkiej, jednolitej masy. Odstawić na bok i poczekać aż masa lekko przestygnie (ok 20 minut). W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia i przesiać do osobnej miski suche składniki (mąkę, sodę, proszę do pieczenia). Do suchych składników dodać cukier i wszystko dokładnie wymieszać.

Do masy czekoladowej dodać śmietanę i jajka i energicznie wymieszać, by masa znów stała się gładka i jednolita. Na koniec dodać suche składniki i po raz ostatni wymieszać, tym razem jak najdelikatniej. Całość przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 – 45 minut (sprawdzać patyczkiem i wyciągnąć ciasto z piekarnika jak tylko wbity w środek patyczek nie będzie miał na sobie śladów surowego ciasta). Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

Krem budyniowy z mascarpone

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g mascarpone

Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkami

  • truskawki
  • 50 g czekolady

Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, jednak wykorzystując do niego jedynie 250 ml mleka i 3 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, cały czas mieszając. Budyń przełożyć do zimnej miseczki i szczelnie przykryć. Zostawić do całkowitego schłodzenia. W tym czasie zagotować wodę. Żelatynę wsypać do kubeczka i zalać 40 ml gorącej (ale nie wrzącej!) wody. Również odstawić do ostudzenia.

Zimne mascarpone ubić mikserem dodając stopniowo ostudzony budyń. Rozrobić żelatynę (dodać do niej po łyżce masy, za każdym razem dokładnie mieszając) i rozrobioną, dodać do masy budyniowej.

Ciasto czekoladowe przekroić w poprzek na pół. Przełożyć je 2/3 kremu z mascarpone. Resztę kremu wyłożyć na wierzch. Truskawki umyć, osuszyć i zdjąć szypułki. Roztopić pozostałe 50 g czekolady, maczać w czekoladzie końcówki truskawek i układać je na torcie.

Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkamiTorcik czekoladowy z mascarpone i truskawkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)