Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort dla dziewczynki – tort motylek

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jaki jest idealny tort dla dziewczynki? Dla mojej był to tort motylek. Taki sobie wymarzyła odkąd zobaczyła go na jakimś zdjęciu. A że przecież urodziny są po to, by marzenia spełniać, to nie mogło być inaczej… jest i tort motylek 🙂 Bardzo dobry biszkopt kakaowy rzucany, krem z białej czekolady i krem ananasowy. Pyszna kompozycja smaków, choć nie smaki zrobiły tu furorę, ile sam pomysł na tort motylek. Wbrew pozorom nie wyrzeźbiłam go z biszkoptu i nie wyrzuciłam połowy 😉 Piecze się cały biszkopt w okrągłej tortownicy, a następnie tnie na 4 części i zamienia miejscami. Banalne wykonanie, a sukces leży w samym pomyśle… i w sztywności kremów. Przez to, że tort stoi w lodówce nie w rancie i musi być cięty w całości, kremy muszą być dość stabilne by nie rozpłynęły się na boki. Polecam dekorować cukierkami i ciasteczkami niedługo przed podaniem. Przy dłuższym pobycie w lodówce z m&msów w lodówce może nieładnie zejść kolor, a czułki mogą namięknąć.

Biszkopt kakaowy

  • 180 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki/ łyżki tutaj -> Miary)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g kakao
  • 8 jajek
  • dwie szczypty soli
  • 240 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno po czym stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec w trzech turach dodać do jajek mąkę z kakao starając się to robić bardzo ostrożnie, by masa jak najmniej opadła. Masę wyłożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 30 minut (wbity w środek patyczek powinien być suchy, bez śladów surowego ciasta). Biszkopt wyjąć z piekarnika. Opuścić go na podłogę z wysokości około 60 cm. Zostawić w formie do ostudzenia.

Krem ananasowy

  • puszka ananasów
  • 2 łyżki cukru drobnego do wypieków
  • 3,5 łyżeczki (17 g) żelatyny
  • 170 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej

2/3 plastrów ananasów przełożyć do garnka. Zblendować na gładki mus. Wlać 80 ml syropu ananasowego z puszki oraz dodać cukier. Podgrzewać na niewielkiej mocy palnika co jakiś czas mieszając. W tym czasie posiekać na niewielkie kawałki resztę ananasów oraz przygotować żelatynę. Żelatynę przełożyć do niewielkiej miseczki. Zagotować wodę i zalać czterema łyżkami gorącej (nie wrzącej!) wody żelatynę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.

Do gorącej masy ananasowej dodać posiekane ananasy, wymieszać, chwilę razem podgrzać i zdjąć z ognia. Masą ananasową zaprawić żelatynę (dodawać po łyżce masy, energicznie mieszając, tak by nie powstały grudki). Zaprawioną żelatynę dodać do masy ananasowej. Odłożyć w chłodne miejsce na około 1,5 godziny. Gdy masa będzie lekko tężeć, ubić śmietanę kremówkę aż będzie zupełnie sztywna. Masę śmietankową delikatnie połączyć łyżką z masą ananasową. Chwilę schłodzić.

Krem z białej czekolady

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 200 g białej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki 36%

Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w mikrofali lub garnuszku. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Żelatynę rozpuścić w ok 40 ml gorącej wody i ostudzić (wciąż ma być całkowicie płynna). 300 ml śmietany Zostawić w lodowce. Pozostała przełożyć do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia. Śmietaną zahartować żelatynę: do żelatyny dodawać po łyżce śmietany za każdym razem energicznie mieszając. Dodać tak z 5 łyżek po czym przelać do reszty śmietany i dokładnie wymieszać. Dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę i znów wymieszać. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Wymieszać i wstawić na 15 minut do lodówki.

Tort dla dziewczynki – tort motylek

  • biszkopt i masy z powyższych przepisów
  • do nasączenia: 125 ml mocnej herbaty wymieszanej z 60 ml soku z puszki po ananasach
  • dekoracja: czekoladowe m&msy, niebieski barwnik, różowa, pudrowa posypka, 2 rurki z kremem

Minimum 15 minut przed przekładaniem tortu zaparzyć herbatę. Zostawić do mocnego zaparzenia. Wymieszać z sokiem ananasowym. Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy blat wyłożyć na dno tortownicy. 1/3 herbaty nasączyć pierwszy blat. Wyłożyć połowę kremu z białej czekolady. Przykryć drugim blatem. Nasączyć połową pozostałej herbaty, Wyłożyć cały mus ananasowy. Przykryć ostatnim blatem. Nasączyć pozostałym nadzieniem. Wstawić do lodówki na min 4 godziny (można na całą noc). Zdjąć rant z tortu. Tort przekroić wzdłuż średnicy, a następnie na skos (jak na pierwszym rysunku poniżej). Części poukładać na kształt skrzydeł motylka. Odłożyć kilka łyżek kremu z białej czekolady. Resztą pokryć wierzch i boki motylka. Odłożoną część zabarwić barwnikiem spożywczym. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć tułów i obwódkę skrzydełek. Udekorować m&ms’ami (oczy i wzorki na skrzydełkach)  i różową posypką. Wstawić do lodówki do czasu podania. Tuż przed serwowaniem z rurek zrobić czułki.

tort motylek jak złożyćtort motylektort motylek dla dzieckaidealny tort dla dziewczynki motylekbajkowy tort dla dziecka

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

  1. Przepiękny tort ona pewno bardzo smaczny. Mój synek za kilka miesięcy ma urodziny i myślałam żeby przygotować mu tort sama 🙂 jeśli pozwolisz, skorzystam z Twojego przepisu. Tylko muszę zrobić coś innego niż motyl. : )

    1. zdecydowanie. Dla chłopca motylka nie polecam 😉 Natomiast same smaki, biszkopt itd – zdecydowanie tak. A mój synek ma urodziny już za tydzień, więc niedługo będzie i tort dla chłopca 🙂

    1. Mój tez idealny nie jest ale liczy się pomysł 😉 córka była zachwycona a to najważniejsze 😀

    1. Smak zawsze na pierwszym miejscu. Za to ręczę. Choć oczywiście miło jak cieszy tez oko, zwłaszcza dziecięce oko 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami