Tagi:

Tort Snickers! Prawdziwa gratka dla wielbicieli tych popularnych batoników, tu w wydaniu XXL. Rewelacyjnie mięsiste blaty czekoladowe przełożone solonym karmelem i masą z masła orzechowego. Jest czekoladowo, jest orzechowo, jest przepysznie. Ciasto czekoladowe pieczemy w tortownicy o średnicy 21 cm, a następnie wycinamy z niego mniejsze koło (odcięte kawałki można zjeść, nie będą potrzebne). Jets to konieczny zabieg, by boków ciasta dobrze trzymał się krem. Na blat czekoladowy wykładamy słony karmel i kawałki batoników i całość z wierzchu i boków obficie pokrywamy kremem. Niestety nie pokażę Wam tortu w przekroju, bo był wykonany na prezent, a po przyjęciu nie ostał się ani jeden kawałeczek by mógł zapozować do zdjęcia. Wygląda to tak jak w przypadku tego tortu -> tort czekoladowy z glazurą i malinami.

Blat czekoladowy (tortownica 21 cm)

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 65 g masła
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pełna łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka (temp pokojowa)
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego brązowego cukru

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Czekoladę drobno posiekać. Włożyć do garnka razem z masłem i kawą. Podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia się kawy i czekolady. Odstawić i lekko ostudzić. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii i roztrzepać rózgą do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli, po czym powoli, stopniowo, cały czas miksując dodawać cukier. Białka bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Masę przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 18 min do tzw suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na blacie. Po ostudzeniu z ciasta wyciąć koło o średnicy 18 cm. Najłatwiej zrobić to formą o takim rozmiarze.

Solony karmel

  • 3 łyżki białego cukru
  • 50 ml wody
  • 140 g śmietany kremówki 36%
  • 1.5 łyżki masła
  • około 1/4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynku
  • ok 100 g batona snickers

Do niewielkiego garnka wsypać cukier, tak by pokrywał całe dno cienką warstwą. Podgrzewać na niewielkiej mocy. Cukru na tym etapie nie wolno mieszać. Należy go obserwować i jak będzie już całkowicie rozpuszczony i zmieni kolor na brązowy to ostrożnie wlać do niego wodę (może pryskać). Natychmiast, bardzo energicznie wymieszać wodę z cukrem do połączenia. Po chwili dodać śmietanę. Wymieszać i gotować razem ok 5 minut. Na koniec dodać masło oraz sól morską. Ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Zestawić z palnika do lekkiego ostudzenia. W tym czasie posiekać na niewielkie kawałki batoniki. Łyżkę karmelu odłożyć w szprycy, a resztę wylać równomiernie na przygotowane ciasto czekoladowe i powciskać w miarę równomiernie batoniki.

Masa z masła orzechowego

  • 240 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimna)
  • 600 g serka kremowego typu Ostrovia/ Philadelphia / Twój Smak (zimny)
  • 75 g cukru pudru
  • 300 g masła orzechowego (najlepiej pół na pół gładkie i z kawałkami orzechów, ale może być też tylko jeden typ)

Śmietanę kremówkę ubić na bardzo sztywno (można usztywnić śmietan fixem jeśli ciasto będzie długo stało w cieple, ale nie jest to konieczne). W osobnym naczyniu, tymi samymi końcówkami miksera zmiksować serek z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Bardzo delikatnie połączyć z ubitą śmietaną (można w kilku turach), starając się, by śmietana jak najmniej opadła.

Tort snickers (tortownica 23 cm)

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietany kremówki
  • ok 100 g batoników snickers posiekanych
  • ok 50 g prażonych orzechów ziemnych

Wycięte ciasto pokryte karmelem ułożyć na środku tortownicy o średnicy 23 cm. Kilka  łyżek kremu orzechowego odłożyć na dekorację, a resztę wyłożyć na ciasto, upewniając się, że jest ono dokładnie pokryte także po bokach. Wygładzić powierzchnię. Ciasto wstawić do lodówki na min 5 godzin, by masa serowa się usztywniła. Po tym czasie wykonać polewę czekoladową. Mocno zagrzać śmietankę i do gorącej wsypać posiekaną czekoladę. Odczekać dwie minuty po czym dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić i rozprowadzić po powierzchni tortu. Szprycą zrobić po rancie kleksy z masy orzechowej. W każdy wcisnąć kawałek batonika. Obsypać prażonymi orzechami ziemnymi i polać resztą karmelu. Po przełożeniu na paterę ozdobić resztą orzeszków i batoników.

Tort Snickers

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Tort Snickers
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)