Przepisy

Więcej

Porcja
3-4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3-4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Tradycyjna zupa pomidorowa – najlepsza

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tradycyjna zupa pomidorowa – w najlepszym wydaniu, gotowana na mięsie. Uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Polecam nie tylko w porze obiadowej, ale też na ciepłą, pożywną kolację – zwłaszcza w tak chłodne, pochmurne dni. Przygotowanie zajmuje około 3 godzin, ale większość z tego czasu to gotowanie bulionu, co nie wymaga żadnej aktywności z naszej strony. Poniżej wersja zimowa z pomidorami z puszki, ale w sezonie letnim zdecydowanie polecam użycie świeżych pomidorów.

Tradycyjna zupa pomidorowa

  • ćwiartka kurczaka
  • włoszczyzna: 1 duża marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (ćwiartka małego), ok 3 cm kawałek pora, mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • łyżeczka cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ok 100 ml śmietany 18%
  • do podania: makaron/ ryż/ kluski lane oraz koperek

Kurczaka umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przekroić na kilka mniejszych części. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Cebulę obrać i przekroić na ósemki.

Obrane warzywa włożyć razem z mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny.  Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować minimum 2 godziny, by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka. Mięso oddzielić od kości i dodać do wywaru razem z kawałkami marchewki i pietruszki (reszta warzyw nie będzie tu potrzebna). Dodać pomidory z puszki razem z całym sokiem, koncentrat oraz cukier. Ponownie zagotować i gotować około 20 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Śmietanę przełożyć do kubeczka i zaprawić gorącym wywarem – dodawać do śmietany po łyżce wywaru, za każdym razem dokładnie mieszając. Zaprawioną śmietanę przelać do zupy.

Podawać z ulubionymi dodatkami: ryżem/ makaronem lub kluskami lanymi. Posypać już na talerzach świeżym koperkiem.

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Tradycyjna zupa pomidorowa najlepsza

Wypróbuj też inne Wysmakowane zupy.

Przede wszystkim bardzo polecam moją popisową zupę z bakłażana z masłem orzechowym. Jeden z nielicznych przepisów do których wracam już któryś raz i za każdym razem wywołuje efekt WOW.

Wolisz bardziej tradycyjne zupy? Zapraszam na rosół z królika lub kalafiorową.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

20 odpowiedzi

  1. Po 2 godzinach gotowania,wywar wygląda jak „biegunka”,,sądzę że ta kucharka,nigdy nie gotowała,w życiu większych głupot nie czytałem,.

    1. Ton Pańskiej wypowiedzi pozostawie bez komentarza. Natomiast ten WYWAR to nic innego jak po prostu klasyczny przepis na prosty bulion, lub inaczej rosół. Nie ma tu żadnej magii ani przekombinowania. Solidna baza pod zupę. Pozdrawiam i życzę milszego dnia i mniej jadu.

  2. …dziwię się… tyle błędów kucharskich w proponowanym przepisie!!! :
    .1. Najpierw z godzinę gotuje się mięs i potem wrzuca warzywa (po 3 godz. gotowania są do niczego…).
    2. Szumowin nie zbieramy, tam najwięcej białka. Przy spokojnym prażeniu wszystko się wygotuje.
    3. Listek laurowy, ziele angielskie…dodaje się pod koniec gotowania….

    1. Pani Grażyno, z wielką przyjemnością poznałabym Pani przepis i przetestowała.
      Odnosząc się do Pani uwag:
      1/ moim zdaniem im dłużej gotowany wywar, tym lepiej dla jego smaku i aromatów, których nabiera wraz z gotowaniem. Oczywiście zdrowsze są warzywa gotowane al dente, czy tym bardziej surowe. Natomiast z punktu widzenia sameg wywaru – wywar wiele traci.
      2/ Są bardzo różne szkoły odnośnie szumowin i tego czy należy je zbierać czy nie. Absolutnie zgadzam się, że w szumowinach siedzi najwięcej białka, więc jeśli nam na tym najbardziej zależy, to szumowiny nalezy zostawić. Wpływa to jednak mocno na estetykę i klarowność wywaru. Tak wiec, to kwestia priorytetów i preferencji, nie błąd.
      3/ szczerze mówiąc, pierwszy raz słyszę taką teorię. Chętnie dowiedziałabym się o podstawach takiego zalecenia.

  3. Nigdy nie dodawałam puszki pomidorów do pomidorowej, zawsze wystarczał mi tylko koncentrat i obowiązkowo śmietana, ale ja dodaję 30%:) Z pomidorami z puszki spróbuję następnym razem:)

  4. U mnie tylko ze świeżych pomidorów z dużą ilością bazylii, ciężko podchodzę do innych przepisów niż mamusiowe ;p na tradycyjne zupy troche oporna jestem chcociaż wygląda kusząco 😉 ale zupę z bakłażana zrobię na pewno !

    1. Ha! To już dla mnie gigantyczna pochwała 😉 Rzadko u mnie babcine przepisy, ale jak już są to najlepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami