Tagi:

Tradycyjna zupa pomidorowa – w najlepszym wydaniu, gotowana na mięsie. Uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Polecam nie tylko w porze obiadowej, ale też na ciepłą, pożywną kolację – zwłaszcza w tak chłodne, pochmurne dni. Przygotowanie zajmuje około 3 godzin, ale większość z tego czasu to gotowanie bulionu, co nie wymaga żadnej aktywności z naszej strony. Poniżej wersja zimowa z pomidorami z puszki, ale w sezonie letnim zdecydowanie polecam użycie świeżych pomidorów.

Tradycyjna zupa pomidorowa

  • ćwiartka kurczaka
  • włoszczyzna: 1 duża marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (ćwiartka małego), ok 3 cm kawałek pora, mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • łyżeczka cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ok 100ml śmietany 18%
  • do podania: makaron/ ryż/ kluski lane oraz koperek

Kurczaka umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przekroić na kilka mniejszych części. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Cebulę obrać i przekroić na ósemki.

Obrane warzywa włożyć razem z mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować około 2 godziny by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka. Mięso oddzielić od kości i dodać do wywaru razem z kawałkami marchewki i pietruszki. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Dodać puszkę pomidorów razem z całym sokiem, koncentrat i cukier. Ponownie zagotować i gotować około 20 minut aż pomidory zupełnie się rozpadną. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Śmietanę przełożyć do kubeczka i zaprawić gorącym wywarem )dodawać po łyżce wywaru za każdym razem dokładnie mieszając z śmietaną). Dodać tak ok 5-6 łyżek i tak zaprawioną śmietanę przelać do zupy.

Podawać z ulubionymi dodatkami: ryżem/ makaronem lub kluskami lanymi. Posypać już na talerzach świeżym koperkiem.

Tradycyjna zupa pomidorowa najlepsza

Wypróbuj też inne Wysmakowane zupy.

Przede wszystkim bardzo polecam moją popisową zupę z bakłażana z masłem orzechowym. Jeden z nielicznych przepisów do których wracam już któryś raz i za każdym razem wywołuje efekt WOW.

Wolisz bardziej tradycyjne zupy? Zapraszam na rosół z króliczka lub kalafiorową.

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Tradycyjna zupa pomidorowa – najlepsza
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)