Tagi:

Tak sobie pomyślałam, że mam już na blogu nawet hummus z groszku (przepis tutaj) czy wariacje hummusa z orzechami, ale bez tahini (przepis tutaj), a nie mam jeszcze prawdziwego, tradycyjnego hummusa! No to jest! Hummus idealny! Extra kremowy, doskonale gładki, bez żadnych grudek. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Efekt końcowy zależy przede wszystkim od jakości składników i odpowiednio dobranych proporcji. Przedstawiam Wam dziś moją złotą proporcję 🙂

Hummus idealny

  • 250 g ciecierzycy (z puszki lub (lepiej!) ugotowanej)
  • 5 łyżek tahini
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • ok 50 ml zimnej wody
  • sól
  • pół łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • szczypta chilli
  • ok łyżkę oliwy extra virgin

Lekko  odsączoną ciecierzycę przesypać do wysokiego pojemnika o pionowych ściankach. Dodać pastę tahini, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą, gładką masę. Dodawać stopniowo bardzo zimną wodę, tak by uzyskać idealną konsystencję. Doprawić do smaku solą, kuminem i chilli. Dokładnie wymieszać.  Przełożyć do miseczki i polać oliwą. Hummus można podawać sam, z warzywami pokrojonymi w słupki, z chlebem/ chlebkami pita bądź z dowolnymi dodatkami, takimi jak oliwki, pomidorki suszone, świeża natka, całe ziarna sezamu, zatar, orzeszki pini…

jak zrobić hummusTradycyjny Hummus idealny

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Hummus idealny
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)