Przepisy

Więcej

Porcja
3-4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3-4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Tradycyjny hummus idealny

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tak sobie pomyślałam, że mam już na blogu nawet hummus z groszku (przepis tutaj) czy wariacje hummusa z orzechami, ale bez tahini (przepis tutaj), a nie mam jeszcze prawdziwego, tradycyjnego hummusa! No to jest! Hummus idealny! Extra kremowy, doskonale gładki, bez żadnych grudek. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Efekt końcowy zależy przede wszystkim od jakości składników i odpowiednio dobranych proporcji. Przedstawiam Wam dziś moją złotą proporcję 🙂

Hummus idealny

  • 250 g ciecierzycy (z puszki lub (lepiej!) ugotowanej)
  • 5 łyżek tahini
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • ok 50 ml zimnej wody
  • sól
  • pół łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • szczypta chilli
  • ok łyżkę oliwy extra virgin

Lekko  odsączoną ciecierzycę przesypać do wysokiego pojemnika o pionowych ściankach. Dodać pastę tahini, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą, gładką masę. Dodawać stopniowo bardzo zimną wodę, tak by uzyskać idealną konsystencję. Doprawić do smaku solą, kuminem i chilli. Dokładnie wymieszać.  Przełożyć do miseczki i polać oliwą. Hummus można podawać sam, z warzywami pokrojonymi w słupki, z chlebem/ chlebkami pita bądź z dowolnymi dodatkami, takimi jak oliwki, pomidorki suszone, świeża natka, całe ziarna sezamu, zatar, orzeszki pini…

jak zrobić hummusTradycyjny Hummus idealny

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

13 odpowiedzi

  1. Ojej, jak ja uwielbiam hummus! Zwykle jadłam go na mieście lub kupowałam gotowy, lub robiłam uproszczoną pastę z ciecierzycy. Chyba czas odważyć się i zrobić swój! 😀

    1. Gwarantuję, że będziesz zadowolona. Ja jeszcze nie znalazłam w sklepie takiego który by mi naprawdę smakował.

    1. Zachęcam. U nas często z różnymi chlebkami czy z warzywami na kolację czy nawet na niezapowiedzianą wizytę znajomych. Robi się błyskawicznie.

    1. naprawdę?! ja jeszcze nie jadłam w żadnej knajpie (a już na pewno nie z sklepu) hummusu porównywalnie dobrego z domowym. A cenowo za jeden kupny możesz mieć trzy własne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami