Tagi:

Mocno truflowy sernik z malinami i polewą z białej czekolady. Pełna rozpusta, ale tak pyszna, że warto się skusić. Sam sernik jest dość ciężki, mazisty, mocno czekoladowy (porady jak uzyskać sernik mazisty idealny tutaj KLIK). Dla odświeżenia i nadania „lekkości” udekorowałam sernik świeżymi malinami i listkami mięty (tuż przed podaniem). Sernik koniecznie musi odstać noc w lodówce by stężał i nabrał odpowiedniego smaku. Zdecydowanie bardzo polecam.

Spód

  • 180 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • łyżka kakao
  • 50 g masła

Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z kakao i roztopionym, przestudzonym masłem. Przesypać i wklepać w dno tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.

Truflowy sernik

  • 200 g trufli czekoladowych, rumowych lub orzechowych
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 50 ml mleka
  • 250 g mascarpone
  • 600 g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
  • 120 g masła
  • 6 jajek
  • 110 g cukru pudru
  • małe opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej. Trufle, mleko i kakao podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia się trufli. Wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej masy i odstawić na blacie do ostudzenia.

Masę sernikową miksować na średnich obrotach, krótko by jej nie napowietrzyć, tylko do połączenia się składników. Najpierw ser twarogowy z mascarpone. Następnie dodać miękkie masło, 4 całe jajka i dwa żółtka oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać trufle i budyń. Zmiksować. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wmieszać je do masy serowej. Sernik wylać na ostudzony spód (będzie bardzo rzadki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i dopiec kolejne 40 minut. Studzić stopniowo, początkowo w lekko uchylonym piekarniku.

Wykończenie

  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • maliny
  • listki mięty

Czekoladę rozpuścić z śmietanką w kąpieli wodnej. Polać całkowicie wystudzony sernik. Od razu udekorować połówkami malin lekko wciskając je w jeszcze płynną polewę. Podawać z listkami mięty dla efektu wizualnego i nadania sernikowi odświeżającej nutki.

sernik z truflami i czekoladąTruflowy sernik z malinami