Tagi:

Jeden z najlepszych znanych mi przepisów na super szybkie ciacho z owocami. Mocno puszyste i jednocześnie wilgotne. Dziś serwuję to ciasto z morelami, ale spokojnie można użyć innych, sezonowych owoców jak śliwki, truskawki, porzeczki czy nawet jabłka. Jeśli używacie mrożonych owoców, należy je najpierw rozmrozić i osuszyć. Owoce posypałam obficie migdałową kruszonką. Nadała ciastu cudowny posmak i obłędnie pachniała podczas pieczenia. Ciężko było powstrzymać się od podjadania kruszonki zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika 😉

Ryzyko zakalca jest stosunkowo niewielkie. Ważne, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i by naprawdę dobrze napuszyć masło z cukrem. Masa na ciasto wychodzi gęsta. Tak ma być, więc nie przejmujcie się, że dodaliście za dużo mąki. Ciasto mocno rośnie podczas pieczenia, więc nie używajcie zbyt płytkiej formy. Moim zdaniem najlepsze od razu po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe, ale mój M twierdzi, że kolejnego dnia jeszcze ciasto zrobiło się jeszcze lepsze. 🙂

Ucierane ciasto z morelami i migdałową kruszonką

  • 700 g moreli
  • 250 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki/ łyżki -> miary)
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 180 g masła – temp pokojowa
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka – temp pokojowa
  • migdałowa kruszonka
  • cukier puder do posypania

Migdałowa kruszonka

  • 100 g masła – temp pokojowa
  • 100 g cukru drobnego
  • 120 g migdałów mielonych (ja mielę w rozdrabniaczy blendera płatki migdałowe)
  • 80 g mąki pszennej

Zacząć od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozetrzeć palcami do powstania grudek. Wstawić do lodówki na czas szykowania ciasta.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Formę o wymiarach ok 30 x 15 cm (okrągła 25 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Morele umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Do miseczki przesiać przez sitko wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda). W osobnej misce utrzeć mikserem masło z cukrem pudrem na jasną, mocno puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksując ok 1,5 minuty. Na koniec delikatnie połączyć z przesianymi, suchymi składnikami.

Ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch. Dość ściśle ułożyć owoce i posypać równomiernie kruszonką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok godzinę (do tzw. suchego patyczka). Po ostudzeniu można obsypać cukrem pudrem.

proste ciasto z migdałamiUcierane ciasto z morelami i migdałową kruszonkąszybkie ciasto z morelami i kruszonką

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Takie wspaniałe, że 3 ci raz upiekłam 🙂” Maria Du

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ucierane ciasto z morelami i migdałową kruszonką
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)