Tagi:

Virgin też może być WOW i Cubana style! Mojito bezalkoholowe, czyli oryginalna receptura na kubańskiego drina międzynarodowego, tyle, że bez %%%. O naszej podróży po Kubie mogliście poczytać tu tag: kuchnia kubańska. Rum (duża ilość rumu!) dostępnego absolutnie wszędzie (czego nie można powiedzieć o całej reszcie), często nas na Kubie ratowała. Zabijała nagromadzenie bakterii, wyparzała kubki smakowe i zapełniała głodne brzuchy (wejdź w linka u góry to wszystko będzie jasne! 😉). Z perspektywy już ponad roku od powrotu z naszej wielkiej wyprawy, muszę przyznać, że nawet zdarza mi się za Kubą tęsknić. Za tym niepowtarzalnym klimatem, niesamowitymi ludźmi, naszymi licznymi przygodami i za niesamowitym mojito, które na Kubie można dostać właściwie na każdym kroku, prosto do plastikowego kubeczka na wynos, za jakieś 3 zł per kubek 😉.

przepis kuba mojitodrinki na kubie kuba kulinaria

Dziś odtworzyłam ten niesamowity smak w domu, z racji najmłodszej pociechy, w wersji virgin, ale oczywiście Wy, jeśli tylko macie ochotę, możecie dolać do kubeczka kieliszek rumu Havana Club. W obu wersjach jest pysznie i kubańsko. Czyli jak?

  • cukier: w oryginalne biały trzcinowy. Jeśli nie macie można zastąpić białym buraczanym, ciemnym trzcinowym czy nawet zwykłym białym
  • lód – na Kubie w lokalnych knajpach zawsze lód w kostkach. Kruszony w co lepszych restauracjach dla turystów. Mimo mojego uwielbienia do wszystkiego co lokalne, ja jednak wolę z kruszonym
  • woda gazowana! Nie sprite, nie red bull tylko woda. Koniecznie z bąbelkami

Virgin mojito bezalkoholowe/ kubańska receptura minus %%%

  • pół limonki + ewentualnie plasterek do dekoracji
  • duża garść listków świeżej mięty (najlepsza pieprzowa)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej biały trzcinowy)
  • lód (kostki lub kruszony, wedle preferencji) i woda gazowana (w proporcji mniej więcej pół na pół do wypełnienia szklanki)

Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. Limonkę sparzyć i pokroić na ćwiartki. Włożyć do kubka. Dodać połowę mięty i cukier. Rozetrzeć, aż limonka obficie puści soki. Wlać wodę gazowaną i lód (w kostkach lub pokruszony). Energicznie wymieszać. Dodać resztę mięty i ewentualnie kilka dodatkowych plasterków limonki. Delikatnie wymieszać. Włożyć słomkę i serwować.

Virgin mojito bezalkoholowe/ kubańska receptura - %%%

 

Przepis powstał w ramach szalenie letniej i słonecznej akcji WYCIŚNIJ LATO JAK CYTRYNKĘ. Zachęcam do obserwowania akcji. Każdego dnia na jakimś z blogów pojawia się ciekawy post w wakacyjnym nastroju.

 

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Virgin mojito bezalkoholowe/ kubańska receptura - %%%
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)