Tagi:

Szybkie w przygotowaniu wafle z masą z mleka w proszku z dodatkiem kakao i orzechów laskowych. Bardzo proste w przygotowaniu, bez pieczenia. Przyszykowanie wafli zajmie chwilę, ale koniecznie należy je odstawić później na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na dobę by wafle namiękły. Przechowywać szczelnie zamknięte do 5 dni.

Wafle z masą z mleka w proszku

  • 50 g orzechów laskowych (opcjonalnie)
  • opakowanie wafli
  • 400 g masła
  • 140 ml wody
  • 140 g cukru drobnego
  • 300 g pełnego mleka w proszku
  • 3,5 łyżki kakao

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przestudzone obrać z łupinek i zmielić na proszek. Masło rozpuścić na wolnym ogniu. Dodać wodę i cukier. Podgrzewać od czasu do czasu mieszając do pełnego rozpuszczenia cukru. Zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostudzenia. Stopniowo dodawać mleko w proszku wciąż mieszając, tak by nie zrobiły się grudki. Masę podzielić na pół i do połowy dodać kakao i zmielone orzechy.

Na desce ułożyć pierwszy blat. Posmarować połową ciemnej masy. Przykryć drugim waflem i rozsmarować połową jasnej masy. Powtórzyć kolejno z resztą ciemnej i jasnej masy. Na wierzchu ułożyć ostatni blat. Przykryć kawałkiem folii i obciążyć równomiernie np. książkami czy formą z wodą. Odstawić na co najmniej 4 godziny w chłodne miejsce.

Wafle z masą z mleka w proszku

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Wafle z masą z mleka w proszku
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)