Tagi:

Warstwowa sałatka jajeczna to u nas jeden z Wielkanocnych (sprawdź pozostałe przepisy na Wielkanoc) ulubieńców….choć lubimy ją tak bardzo, że nie czekamy, aż rok by zrobić ją znowu 😉 Pięknie, wiosennie się prezentuje, jest prosta do zrobienia i dzięki temu, że większość składników jest starta na najmniejszych oczkach tarki, sałatka wydaje się być naprawdę lekka i delikatna. Jeśli planujecie zrobić sałatkę dzień przed podaniem to polecam zmienić dwie ostatnie warstwy i najpierw wyłożyć starty ser, a następnie rzodkiewki. Ser wyłożony na wierzchu i niestarannie przykryty może nieapetycznie obeschnąć.

Warstwowa sałatka jajeczna

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 4 niepełne łyżki majonezu (polecam przepis na majonez domowy)
  • przyprawy: po 1/4 łyżeczki: ziół prowansalskich, oregano, papryki słodkiej
  • 3/4 pęczka szczypiorku
  • 8 dużych rzodkiewek
  • 100 g twardego sera żółtego

Ostudzone jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ułożyć na dnie przezroczystej salaterki. Oprószyć solą i pieprzem. Przyprawy (oregano, zioła prowansalskie i paprykę) dokładnie wymieszać w kubeczku z majonezem. Tak doprawiony majonez wyłożyć równą warstwą na jajkach. Posypać warstwą drobno posiekanego szczypiorku. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ser żółty na małych oczkach. Ułożyć kolejne warstwy. Przykryć i schłodzić w lodówce minimum godzinę przed podaniem.

Ściąga na szybko – warstwy:

  1. jajka starte na małych oczkach
  2. majonez z przyprawami
  3. szczypiorek
  4. rzodkiewki starte na dużych oczkach
  5. ser żółty starty na małych oczkach

Warstwowa sałatka jajeczna

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Warstwowa sałatka jajeczna
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 42 Review(s)