Przepisy

Więcej

Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Warstwowa sałatka jajeczna lekka jak puch

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Warstwowa sałatka jajeczna to u nas jeden z Wielkanocnych (sprawdź pozostałe przepisy na Wielkanoc) ulubieńców….choć lubimy ją tak bardzo, że nie czekamy, aż rok by zrobić ją znowu 😉 Pięknie, wiosennie się prezentuje, jest prosta do zrobienia i dzięki temu, że większość składników jest starta na najmniejszych oczkach tarki, sałatka wydaje się być naprawdę lekka i delikatna. Jeśli planujecie zrobić sałatkę dzień przed podaniem to polecam zmienić dwie ostatnie warstwy i najpierw wyłożyć starty ser, a następnie rzodkiewki. Ser wyłożony na wierzchu i niestarannie przykryty może nieapetycznie obeschnąć.

Warstwowa sałatka jajeczna

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 4 niepełne łyżki majonezu (polecam przepis na majonez domowy)
  • przyprawy: po 1/4 łyżeczki: ziół prowansalskich, oregano, papryki słodkiej
  • 3/4 pęczka szczypiorku
  • 8 dużych rzodkiewek
  • 100 g twardego sera żółtego

Ostudzone jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ułożyć na dnie przezroczystej salaterki. Oprószyć solą i pieprzem. Przyprawy (oregano, zioła prowansalskie i paprykę) dokładnie wymieszać w kubeczku z majonezem. Tak doprawiony majonez wyłożyć równą warstwą na jajkach. Posypać warstwą drobno posiekanego szczypiorku. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ser żółty na małych oczkach. Ułożyć kolejne warstwy. Przykryć i schłodzić w lodówce minimum godzinę przed podaniem.

Ściąga na szybko – warstwy:

  1. jajka starte na małych oczkach
  2. majonez z przyprawami
  3. szczypiorek
  4. rzodkiewki starte na dużych oczkach
  5. ser żółty starty na małych oczkach

Warstwowa sałatka jajeczna

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami