Tagi:

Domowa wędlina z indyka pieczona w maśle pod przykryciem. Jeden z najlepszych sposobów na domową wędlinę jaki znam. Dzięki długiemu pieczeniu w maśle wędlina jest bardzo delikatna i wilgotna, a nie przesuszona co jest często zmorą przy przyrządzaniu pieczeni z chudej piersi indyczej. Zdecydowanie polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Świetnie sprawdzi się nawet na Wielkanocnym świątecznym stole.

Wędlina z indyka pieczona w maśle

  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielony kolorowy pieprz
  • pół łyżeczki chilli
  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g masła

W małej miseczce wymieszać wszystkie suche przyprawy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i rozgnieść z mieszanką przypraw. Na koniec zalać sosem sojowym, miodem i octem i wszystko dokładnie wymieszać. Umyć mięso pod chłodną, bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Usunąć najgrubsze błonki. Indyka przełożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i dokładnie natrzeć ze wszystkich stron. Szczelnie zamknąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Na dno naczynia włożyć posiekane masło, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 45 minut pod przykryciem, po czym odkryć i piec jeszcze 15 minut. Całkowicie ostudzić przed pokrojeniem.

wędlina z indyka pieczona pod przykryciemwędlina z indyka pieczona pod przykryciem w maśle

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Wędlina z indyka pieczona w maśle
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 18 Review(s)