Tagi:

Daleko mi do weganina, ale niedawno dostałam zaproszenie z Polish Your Cooking do uczestniczenia w warsztatach kuchni wegańskiej. Okazało się, że można zrobić całkowicie wegański majonez, krem czekoladowy, a nawet parmezan! Muszę przyznać, że było to dla mnie bardzo ciekawe doświadczenie i z fascynacją obserwowałam triki na zastąpienie w daniach jajek i nabiału. Czuć różnicę vs. niewegańskie wersje? Moim zdaniem – zdecydowanie tak. I jednak mimo całego zachwytu i zaciekawienia, pozostanę przy wersjach tradycyjnych. 😛

Za to mocno rozważę przejście na wegański makaron z semoliny, który robiliśmy na warsztatach. Był przepyszny! A do tego naprawdę prosty i składający się  z zaledwie trzech składników (w tym sól i woda!). Do ciasta nie dodajemy jajka ani tłuszczu. Jedyny składnik, którego pewnie nie macie na stałe w domu to semolina (gruboziarnista mąka z twardej pszenicy, o żółtym zabarwieniu). Obecnie coraz powszechniejsza i łatwo dostępna do kupienia, już nie tylko w internecie, ale i w stacjonarnych sklepach np. Kuchnie Świata lub Auchan.

Z tak przygotowanego makaronu możecie robić dowolne kształty. W najprostszej wersji można po prostu ciasto rozwałkować i pokroić na grube paski. My na warsztatach robiliśmy gnocchi. Z ciasta najpierw formuje się niewielkie kuleczki i następnie robi w nich charakterystyczne dla gnocchi wgłębienia. Można je uzyskać naciskając widelcem z każdej strony lub (jeśli tylko macie) to specjalnym przyrządem – segnagnocchi. W Polsce dość drogie, ale jakbyście byli w Włoszech to warto się zaopatrzyć. Na straganie można zakupić na straganie za jakieś 7-8 pln.

Wegański makaron z semoliny

  • 200g semoliny z pszenicy durum
  • 100ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli

Semolinę wsypać do miski. Dodać jedną łyżeczkę soli i wymieszać. Zrobić na środku wgłębienie. Stopniowo wlewać ciepłą wodę, cały czas mieszając widelcem, tak by jednolicie rozprowadzić wodę w semolinie. Po dodaniu całej wody, odłożyć widelec i dłońmi zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, miękkie i sprężyste. Z ciasta formować ulubiony kształt makaronu.

Zagotować wodę z dodatkiem soli w dużym garnku i stopniowo wrzucać makaron. Mieszać podczas gotowania, by się nie skleił. Po wypłynięciu na powierzchnię, odczekać kilka sekund i wyławiać łyżką cedzakową.

Wegański makaron z semolinymakaron z semoliny bez jajkaWegański makaron bez jajek

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Wegański makaron z semoliny
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)