Tagi:

Orientalna wieprzowina po chińsku z dużą ilością warzyw serwowana z białym ryżem długoziarnistym. Ekspresowe danie do przygotowania zaledwie w pół godziny. Najważniejszym kluczem do sukcesu jest bardzo krótkie podsmażenie bardzo cienko pokrojonej polędwiczki. Dzięki temu mięso zostaje idealnie miękkie i jędrne.

Wieprzowina po chińsku:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 500 g
  • mała czerwona papryka
  • marchewka
  • por
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki sezamu

Polędwiczkę doprowadzić do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć papierowym ręczniczkiem, oczyścić z najgrubszych błonek. Odciąć cienką końcówkę, grubszą część przekroić wzdłuż na pół. Obie części pokroić w poprzek na  jak najcieńsze plasterki (ok 1-2 mm grubości).

Przygotować składniki: czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Wszystkie warzywa umyć, osuszyć i pokroić jak najcieniej: pora wzdłuż i następnie na półplasterki, obraną marchewkę w plasterki (można np. obieraczką) i następnie na cieniutkie nitki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych na paski. Szczypiorek posiekać drobno.

Rozgrzać olej kokosowy w woku lub na głębokiej patelni z grubym dnem. Podsmażyć chwilę imbir z czosnkiem. Zwiększyć moc grzania i dodać resztę warzyw (marchewka, por i papryka). Wymieszać i obsmażyć około 5 minut. Następnie dodać mięso, wymieszać i obsmażyć na rumiano (mięso w 3-4 minuty powinno być gotowe jeśli jest wystarczająco cienko pokrojone). Dodać cukier, ocet ryżowy, sos sojowy, połowę szczypiorku i olej sezamowy. Wymieszać dokładnie i razem podgrzać. Doprawić świeżym pieprzem i zestawić z ognia.

Podawać z ryżem, obsypane pozostałym szczypiorkiem i podprażonym na suchej patelni sezamem.

Wieprzowina po chińskuwieprzowina po chińsku