Tagi:

Niesamowicie mięsiste, wilgotne ciasto marchewkowe na oleju kokosowym. Ciasto marchewkowe uwielbiam, robię często i wciąż coś przy nim kombinuję. Muszę przyznać, że dawno nie wyszło mi tak mięsiste i dobre jak to. Myślę, że w dużej mierze za sprawą oleju kokosowego i syropu klonowego. Tym razem dodałam do środka suszoną żurawinę i śliwki oraz posiekaną białą czekoladę – te wszystkie dodatki są opcjonalne i nie wpływają w żadnej mierze na konsystencję ciasta. Jeśli więc czegoś nie macie/ nie lubicie lub po prostu macie ochotę na inne dodatki to jak najbardziej można podmieniać. Wspaniale będą pasować też suszone morele, rodzynki, owoce laskowe czy włoskie.

Wilgotne ciasto marchewkowe na oleju kokosowym

  • 1 duża marchewka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 70 g cukru drobnego do wypieków
  • szczypta soli
  • 100 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • łyżka skórki z pomarańczy (świeżej lub gotowe z saszetki)
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g żurawiny suszonej
  • 80 g śliwek suszonych
  • 40 g czekolady białej

Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na małych oczkach tarki. Do dużego pojemnika o pionowych ściankach przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać oba cukry oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Na desce posiekać czekoladę oraz śliwki na mniejsze kawałki.

W małym garnuszku podgrzać olej koksowy do roztopienia. Zestawić z palnika, dodać syrop klonowy i roztrzepać energicznie (najlepiej trzepaczką) do połączenia. Następnie dodać całe jajka i mleko. Ponownie roztrzepać. Mieszankę przelać do miski z mąką. Dodać marchewkę i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Na koniec wmieszać czekoladę i bakalie.

Masę przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec ok pół godziny (do suchego patyczka). Wyjąć na blat i całkowicie ostudzić. Z wierzchu obsypać przez sitko cukrem pudrem. Do 2 dni można przechowywać przykryte w temperaturze pokojowej (trzymałam w tortownicy owinięte dokładnie ściereczką), jeśli będzie stało dłużej to w lodówce.

wilgotne ciasto marchewkowe na oleju kokosowym

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Zrobiłam. Proste, pyszne ciacho do kawki. I rzeczywiście bardzo wilgotne” Daria

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
ciasto marchewkowe na oleju kokosowym
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 38 Review(s)