Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Włoskie ciasteczka biscotti al limone

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 21 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Gdy ktoś zapyta o włoskie desery pewnie większość osób pomyśli przede wszystkim o tiramisu i panna cotta. A kuchnia włoska ma o wiele szerszy i bogatszy słodki asortyment. Lodowe tartufo, rewelacyjne cannoli czy też włoskie ciasteczka, jak amaretti, cantuccini i Toskańskie biscotti al limone, na które przepis mam dziś dla Was. Miękkie w środku, otulone kruchą skórką, mocno cytrynowe i z minimalnym nakładem pracy. Po zagnieceniu ciasta należy je schłodzić w lodówce (jak ciasto kruche), stąd wydłużony czas potrzebny na przygotowanie. Ale w tym czasie ciasteczka Was nie potrzebują i możecie się oddać innym przyjemnościom. 🙂

Włoskie ciasteczka biscotti al limone

  • cytryna
  • 300 g mąki pszennej lub najlepiej 00 (przelicznik na szklanki. łyżki – link)
  • 7 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 100 g cukru drobnego
  • jajko
  • do obtoczenia ciasteczek: cukier puder i cukier z grubymi kryształkami

Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Skórę (tylko żółtą część) zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Sok wycisnąć. Do osobnej, suchej miski przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Miękkie masło z drobnym cukrem ubić mikserem do otrzymania bardzo jasnej, puszystej masy (ok 8 minut). Zmniejszyć obroty miksera i po kolei dodawać jajko, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Odstawić mikser. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie (łyżką) wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto (będzie bardzo gęste) wstawić do lodówki na około godzinę.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na jeden niewielki talerzyk wysypać cukier puder, na drugi cukier kryształ. Z ciasta formować niewielkie kulki i obtaczać je najpierw w cukrze krysztale, a następnie cukrze pudrze. Ciasteczka układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut. Najlepiej, by ciasteczka nie zarumieniły się za nadto i wyjmowane, wciąż były jasne. Podczas pieczenia charakterystycznie popękają. Tak ma być!

Włoskie ciasteczka biscotti al limonewłoskie cytrynowe ciastka

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 21 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

    1. Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, więc zdecydowanie można robić w domu, a nie czekać na wycieczkę do Włoch 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami