Tagi:

Wołowina w orzechowym sosie hoi sin z warzywami to tradycyjne chińskie danie, którego cały smak tkwi w rewelacyjnym, gęstym, słodko pikantnym sosie na bazie sosu sojowego (w oryginalnym przepisie na fermentowanej fasoli), masła orzechowego i oleju sezamowego. Całość przygotowania zajmuje zaledwie pół godziny. Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników, które następnie bardzo krótko obsmażamy w mocno rozgrzanym woku/ na patelni z grubym dnem.

Wołowina w orzechowym sosie hoi sin

  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • pół łyżki cukru trzcinowego
  • gruby plasterek limonki
  • mały ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 300 g chudej wołowiny np. udźca
  • marchewka
  • 2 papryki w różnych kolorach
  • łyżka oleju
  • szczypior wraz z cebulkami
  • 150 g ugotowanego ryżu

Przygotować wszystkie składniki. Mięso w temperaturze pokojowej umyć i pokroić w cienkie słupki – ważne by kawałki miały mniej więcej jednakową grubość. Doprawić pieprzem. Warzywa oczyścić i pokroić: cebulkę w piórka, papryki w cienkie paseczki, marchewkę w półplasterki. Przygotować sos: w małym garnuszku podgrzać masło orzechowe do rozpuszczenia. Dodać sos sojowy, cukier, sok wyciśnięty z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i na koniec olej sezamowy. Dokładnie wymieszać na jednolity sos i zestawić z palnika.

Wok rozgrzać na dużym ogniu aż będzie parować. Wrzucić kawałki mięsa, lekko zmniejszyć i krótko obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano po czym zdjąć mięso na talerzyk, a na patelni rozgrzać olej i usmażyć krótko (ok 5 minut) wszystkie warzywa. Nie przyprawiać – cały smak już siedzi w sosie. Dodać mięso i sos hoi sin, zamieszać i razem podgrzać.

Podawać z ugotowanym ryżem, obsypane posiekanym szczypiorkiem.

wołowina w orzechowym sosie hoi sinwołowina w orzechowym sosie hoi sin