Tagi:

Kapitalne, zakręcone bułeczki cebulowe na świeżych drożdżach. Mięciutkie, aromatyczne i bardzo smakowite. Na śniadanie, podwieczorek, kolację lub na szybką przekąskę w ciągu dnia. Świetnie smakują same, lub mogą być podstawą do wyczesanych kanapek. Koszt przygotowania bardzo niski, natomiast są dość czasochłonne, przez samo wyrabianie i wyrastanie ciasta drożdżowego. Mimo to – obiecuję, że warto! Zwłaszcza zrobić od razu w dużej ilości! Po upieczeniu i ostudzeniu, część bułeczek, których nie zjecie od razu, najlepiej zamrozić. Pracy przy 5 czy przy 20 bułeczkach już nie ma dużo więcej, a po rozmrożeniu, smakują równie dobrze jak na świeżo. Warto mieć taki skarb w zamrażarce.

Zakręcone bułeczki cebulowe

  • 30 g drożdży świeżych
  • niepełna łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłej wody (przelicznik wag na szklanki/ lyżki –> miary)
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 g sera żółtego twardego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz i oregano

Drożdże przełożyć do średniej miski (uwaga – mocno się spienią i „urosną”). Posypać cukrem i utrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Zalać ciepłą wodą (nie gorącą bo zabije drożdże, powinna mieć ok 40 stopni C). Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie mąkę przesiać do dużej, dość płaskiej miski. Dodać łyżeczkę soli i wymieszać. Zrobić pośrodku wgłębienie i wlać mocno spienione drożdże oraz oliwę. Ugniatać ciasto, aż zrobi się mocno miękkie i elastyczne. Powinno to zająć około 10 minut. Z ciasta zagnieść kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wykorzystać  czas wyrastania na przygotowanie farszu. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Najlepiej smażyć cebulę na niewielkiej mocy grzania przez jakieś 10 minut. Nie można dopuścić do jej spalenia, bo zrobi się gorzka. Gotową cebulę odstawić do ostudzenia, po czym wymieszać z startym serem żółtym i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano (niepełna łyżeczka).

Nastawić piekarnik na 200 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na placek o grubości ok 7-8 mm. Posmarować nadzieniem, zwinąć od dłuższego boku w rulon i pokroić na plastry o grubości ok 2 cm. Roladki układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując min 2 cm odstępy. Zostawić na kilka minut do lekkiego wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 15 minut.

rolada drożdżowa cebulowa Wysmakowanezawijanie ciasta drożdżowego roladki Wysmakowaneroladki drożdżowe cebulowenajlepsze bułeczki cebulowe Wysmakowane.plZakręcone bułeczki cebulowe od wysmakowane.pl

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Melduję wykonanie zadania ! Na suszonych drożdżach 😊😊😊 wyszły mega . Że świeżym masełkiem bomba ! Mój 22 miesięczny synek wciągnął aż dwie ! 😊❤” Magdalena W

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Zakręcone bułeczki cebulowe
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)