Tagi:

Ziemniaki au gratin z łososiem w dwóch postaciach (świeży i wędzony) czyli zapiekanka inspirowana kuchnią francuską. Połączenie ziemniaków, czosnku i łososia zatopione w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Absolutnie przepyszne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – koniecznie przetestujcie.

Zapiekane ziemniaki au gratin z łososiem

  • 5 dużych ziemniaków
  • 300 g świeżego łososia
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 spore ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 80 g łososia wędzonego
  • łyżeczka masła

Ziemniaki pokroić w jak najcieńsze plasterki (ok 2-3 mm grubości). Włożyć do zimnej, osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 2 minuty i odlać. Świeżego łososia umyć pod chłodną bieżącą wodą. Usunąć skórę i pokroić w cienkie plasterki (ok 3 mm). Przygotować sos śmietanowy: śmietanę wymieszać dokładnie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem wyciśniętym z cytryny, gałką muszkatułową i łyżką posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotować jedno duże lub dwa mniejsze naczynia żaroodporne. Dno wysmarować masłem. Układać warstwy: ziemniaki, sos śmietanowy, łosoś wędzony, ziemniaki, sos śmietanowy, łosoś świeży, ziemniaki i na wierzch ponownie sos śmietanowy.

Naczynie/ -a przykryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec pół godziny, po czym zdjąć folię, przełączyć na funkcję grilla i dopiec jeszcze 15 minut. Podawać obsypane resztą koperku.

Zapiekane ziemniaki au gratin z łososiem Zapiekane ziemniaki au gratin z łososiem