Przepisy

Więcej

Zapiekany łosoś w pomarańczach z żurawiną

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Zapiekany łosoś w pomarańczach i miodowo – paprykowym sosie, serwowany z żurawiną i migdałami. Brzmi jak danie z tip top restauracji?! Smakuje lepiej! Delikatny łosoś genialnie komponuje się z kwaskowo – słodkim posmakiem pomarańczy, podkręconym ostrością chilli. Potrzebujecie więcej zachęt? Danie przyrządzicie w jakieś 40 – max 45 minut, wliczając w to czas marynowania i pieczenia.

Do dania genialnie pasuje sałatka z brokułów z serem feta i płatkami migdałów plus kasza kuskus lub ryż. Alternatywnie dobrze komponuje się także z lekką sałatką z świeżych warzyw (sałata, pomidor, papryka), polane miodowym vinegret.

Zapiekany łosoś w pomarańczach z żurawiną

  • 350 g filetu z łososia
  • pomarańcza
  • pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • spora szczypta chilli
  • 1 łyżka miodu
  • niepełna łyżka oliwy extra virgin
  • pół łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • żurawina ze słoiczka
  • łyżka płatków migdałów

Łososia umyć pod chłodną, bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręczniczkami i upewnić się, że nie ma ości. Usunąć skórę jeśli jest. Podzielić na dwie części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Pomarańczę przekroić na pół. Z jednej połowy wycisnąć sok do kubeczka, a drugą pokroić na cienkie plasterki. Do soku pomarańczowego dodać paprykę wędzoną, chilli, oliwę, sos sojowy i płynny miód. Dokładnie wymieszać i marynatą natrzeć łososia z obu stron. Odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Podczas marynowania można kilka razy obrócić łososia na drugą stronę. Pod koniec marynowania nagrzać piekarnik do 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).

Plasterki pomarańczy ułożyć na łososiu. Oprószyć pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut (czas pieczenia zależy od grubości łososia). W tym czasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałów, do lekkiego zarumienienia. Łososia rozłożyć na dwa talerze. Na każdy kawałek położyć po łyżeczce żurawiny. Obsypać prażonymi migdałami, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i podawać.

Marynata do łososia z pomarańczamiZapiekany łosoś w pomarańczach z żurawiną

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

  1. Uwielbiam łososia w pomaranczach! Szczególnie dobrze smakuje z kaszą bulgur gotowaną z cynamonem i kiszoną cytryną ?

    1. Wow! To niezły masz asortyment w domu! U nas tylko dobra pierwszej potrzeby i cała gama przypraw. Po resztę latam na świeżo co drugi dzień 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami