Tagi:

Zielone naleśniki szpinakowe, czyli… cieniutkie, delikatne naleśniki z najlepszego przepisu jaki udało mi się wypracować (link: przepis podstawowy naleśniki), tyle tylko, że z dodatkiem szpinaku, który sprawia, że naleśniki mają tak nieziemski kolor. Naleśniki można podawać i na słodko i na słono. W obu wersjach smakuje bardzo dobrze. Szpinak jest ledwo wyczuwalny, więc odpowiednim farszem, zupełnie niwelujemy jego posmak. Za najlepszy dowód niech poświadczy to, że mój dwuletni synek, który szpinaku nie tknie kijem, pochłaniał naleśniki, aż mu się uszy trzęsły!

Zielone naleśniki szpinakowe

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 70 g świeżego szpinaku „baby”
  • 300 ml mleka
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml wody gazowanej
  • duża szczypta soli

Masło roztopić i ostudzić. Szpinak opłukać, lekko osuszyć i włożyć do wysokiego pojemnika. Zalać mlekiem i zblendować blenderem ręcznym (tzw. żyrafką) na gładką masę, bez widocznych grudek. Mąkę przesiać bezpośrednio do szpinaku. Dodać masło, jajka, wodę i sól. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię. Nie dodawać tłuszczu, jest już w masie naleśnikowej. Wylewać cienką warstwę masy na dno patelni, rozprowadzając ją równomiernie. Po ok 45 sekundach naleśnik powinien zacząć odchodzić od dna i być już lekko rumiany. Wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 30 sekund do zarumienienia. Powtarzać z resztą masy.

zielone naleśniki szpinakoweciasto na naleśniki z szpinakiem

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Zielone naleśniki szpinakowe
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)