Tagi:

Ziemniaki z piekarnika z serem i wędliną to pomysł na szybką kolację na ciepło z składników, które z dużym prawdopodobieństwem macie u siebie w domu. Można wykorzystać dowolny ser i ulubioną wędlinę, a zamiast natki dać bazylię lub po gałązce koperku. Wedle własnych preferencji lub … wedle tego co akurat siedzi w waszej lodówce 😉

Ziemniaki z piekarnika z serem i wędliną

  • 4 ziemniaki
  • łyżeczka oliwy extra vergine
  • po ćwierć łyżeczki soli, świeżo zmielonego pieprzu i tymianku (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki oregano
  • ok 60 g wędliny w plasterkach
  • ok 80 g sera żółtego w plasterkach
  • świeża natka

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z funkcją grilla. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Pokroić na cienkie (3 – 4 mm) plasterki. W misce wymieszać wszystkie przyprawy razem z oliwą. Do miski włożyć pokrojone ziemniaki. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać, tak by oliwa pokryła wszystkie plasterki. Ziemniaki wyłożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, uważając by ziemniaki nie nachodziły na siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 7 minut. W tym czasie pokroić ser i wędlinę na mniejsze części. Ziemniaki obrócić na drugą stronę. Na wierzchu ułożyć po kawałku sera i wędliny i piec kolejne 7 minut. Ziemniaki powinny być z obu stron mocno rumiane, a ser rozpuszczony. Wyjąć z piekarnika, na każdym plasterku położyć po listku natki i podawać natychmiast.

Ziemniaki z piekarnika z serem i wędliną

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
Recipe Name
Ziemniaki z piekarnika z serem i wędliną
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 25 Review(s)