Przepisy

Więcej

Porcja
8 osób
Trudność
Średni
Porcja8 osób
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i grzybami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tradycyjne zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym, musztardą i boczkiem. Wzbogacone o posmak tymianku i grzybów. Idealną kruchość mięsa możemy uzyskać tylko odpowiednio długim duszeniem, więc tu zdecydowanie trzeba się wykazać cierpliwością i nie skracać tego etapu. Jako, że zrazy świetnie smakują też po odgrzaniu jak i nawet po mrożeniu – spokojnie można od razu przygotować podwójną porcję. Jako dodatek sprawdzą się wszelkie kasze/ ziemniaki plus surówka z kapusty lub buraczków.

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i grzybami

  • 1 kg wołowiny (np. zrazówa, antrykot, ligawa)
  • 2 cebule
  • 20 g boczku wędzonego
  • 3 ogórki kiszone
  • 5 łyżeczek musztardy
  • 100 ml śmietany 18%
  • 500 ml bulionu wołowego
  • oleju rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • 6 suszonych podgrzybków
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe

2/3 cebuli pokroić na cienkie krążki, obsypać solą i odstawić do zmięknięcia. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry o grubości ok 1,5 cm (wyjdzie ok 10 kotletów). Wołowinę koniecznie kroić w poprzek włókien. Kotlety rozbić z obu stron i mocno natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Przykryć folią i rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Z jednej strony posmarować każdy kotlet musztardą. Na stronie z musztardą ułożyć kawałek boczku, po kilka krążków cebuli i ogórki kiszone pokrojone wzdłuż na cieńsze słupki. Kotlety zwijać w roladki i spinać wykałaczką.

Na sporej patelni mocno rozgrzać olej i obsmażyć roladki z każdej strony do zarumienienia mięsa. W osobnym, dużym garnku zagotować bulion razem z posiekanymi grzybkami. Do gotującego się bulionu wkładać obsmażone roladki wraz z całym sosem z patelni.

Na patelni po kotletach rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić drobno posiekaną pozostałą cebulę i czosnek razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać trochę wrzątku i zeskrobać wszystko z dnia. Przelać do garnka. Dodać jeszcze kilka gałązek natki po czym przykryć i gotować aż mięso zrobi się idealnie kruche (w zależności od mięsa może to zając 2 – 3 godziny). Na koniec wyjąć natkę, przelać sos do wysokiego pojemniczka, dodać śmietanę i zmiksować na gładki sos. Przelać z powrotem do mięsa.

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i grzybami

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Kasia, super przepis, zrobiłam sobie te zrazy i baardzo mi smakowały! Czasie człowiek musi zjesc takiego klasyka! Grzybek, ogórek – mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami