Tagi:

Absolutnie niesamowita zupa bakłażanowa z masłem orzechowym. Bardzo oryginalny smak zawdzięcza rewelacyjnemu dobraniu składników i przypraw. Przepis znalazłam wieki temu w jakiejś gazecie kulinarnej i po kilku modyfikacjach stał się prawdziwym hitem w naszym domowym menu.  Naprawdę bardzo polecam.

Zupa bakłażanowa z masłem orzechowym

  • duży bakłażan
  • 4 łyżki oliwy
  • duża cebula
  • świeży imbiru – ok 3 cm
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • po 1,5 łyżeczki kuminu i kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,8 litra bulionu warzywnego
  • puszka cieciorki z puszki
  • 130 g masła orzechowego bez kawałków orzechów
  • 4 łyżki śmietany
  • 350 g kurczaka
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Bakłażan umyć pod bieżącą wodą i pokroić w niewielką kostkę. Obsypać solą (około pół łyżeczki) i odstawić na pół godziny aż na bakłażanie pojawią się krople. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C z funkcją grilla. Bakłażana zalać 2 łyżkami oliwy, dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15 minut.

W tym czasie cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na pozostałych 2 łyżkach oliwy w dużym garnku. Dodać imbir starty na małych oczkach i przyprawy (chilli, kumin, kolendra). Wymieszać i chwilę podsmażyć razem po czym zalać sosem sojowym, pomidorami z puszki (razem z całym sokiem) i koncentratem. Dokładnie wymieszać i razem gotować przez ok. 10 minut. Do garnka dodać bakłażana i bulion. Zagotować. Dodać odsączoną cieciorkę i gotować około 25 minut. Śmietanę  i masło orzechowe przełożyć do większej miski i stopniowo zahartować gorącą zupą. Przelać do garnka i wszystko razem gotować kolejne 20 minut. W połowie tego czasu kurczaka pokroić w kostkę o boku ok 1 cm i krótko obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni na rumiano. Kurczaka dodać do zupy i razem podgrzać przed podaniem.

Zupa bakłażanowa z masłem orzechowymZupa bakłażanowa z masłem orzechowym