Tagi:

Zupa krem z bobu to moje tegoroczne odkrycie WOW. Połączenie smaków bobu i pora z miętą i migdałami jest lekkie, odświeżające i zaskakująco pycha. Zupa najlepiej smakuje tylko lekko podgrzana obsypana jeszcze gorącymi migdałami, prosto z patelni. Choć jeśli macie ochotę możecie ją równie dobrze spakować w pojemniczek, zabrać ze sobą do pracy i zajadać nawet na zimno. Też sprawdzi się znakomicie.

Zupa krem z bobu z miętą i migdałami

  • 350 g bobu
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • por
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 szalotki
  • 1 cebula
  • 1 duży lub dwa małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego.
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • garść płatków migdałów
  • listki mięty z około ¼ doniczki
  • 3 kleksy śmietany (opcjonalnie)

Bób opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, dodać łyżeczkę soli i cukier. Wymieszać i gotować ok 15 – 20 minut (w zależności od bobu). Wykorzystać czas gotowania się bobu na przygotowanie pozostałych składników. Pora przekroić wzdłuż na pół, umyć i posiekać na cienkie półplasterki (tylko białą i jasnozieloną część). Ziemniaki, szalotki i cebulę posiekać w kostkę. Czosnek posiekać drobno.

W sporym garnku rozgrzać olej kokosowy i zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać pora i smażyć razem 3 minuty. Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 3 minuty. Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować aż będą miękkie. W tym czasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałów do zarumienienia.

Zupę zestawić z ognia. Dodać obrany bób i miętę (trochę zostawić do dekoracji). Razem zmiksować na gładki krem. Nakładać na talerze i dekorować śmietaną, pozostałym bobem, miętą i migdałami.

zupa krem z bobu

Więcej inspiracji na pyszne zupy tutaj: Wysmakowane zupy