Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Zupa krem z cukinii i mięty z orzechową nutką

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Delikatna, orzeźwiająca zupa krem z cukinii i mięty z orzechową nutką. Do tego wykończenie posmakiem pestek dyni i uwierzcie mi, że ten smak zostanie z Wami na długo. Zupa jest przepyszna. Lekka, odświeżająca, bardzo oryginalna. Zdecydowanie inna niż wszystkie.

Cukinii nie trzeba obierać. Wystarczy ją dokładnie  umyć i pokroić razem ze skórką. Całość szykuje się szybko i bezproblemowo. Po kolei szykujemy następne składniki i sukcesywnie dorzucamy je do gara. Dzięki czemu całość przygotowań nie powinna zająć więcej niż jakieś 25 minut. Z podanej ilości wychodzą mniej więcej 4 porcje zupy.

… a jakbyście przypadkiem mieli za dużo cukinii to polecam zrobić na deser jeszcze to proste, szybkie, idealnie wilgotne ciasto z cukinii!

Zupa krem z cukinii i mięty z orzechową nutką

  • ok 75 g nerkowców
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 spore ząbki czosnku
  • duży ziemniak
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 600 g cukinii
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • do podania: olej z pestek dyni, pestki dyni, listki świeżej mięty

Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić. Cebulę obrać, pokroić w niewielką kostkę i zeszklić w większym garnku na oliwie. Obrać ząbki czosnku i ziemniaka. Czosnek drobno posiekać. Dodać do garnka. Ziemniaka pokroić w małą kostkę i również dodać do garnka. Wymieszać i smażyć razem ok 3 minuty, co jakiś czas mieszając, po czym zalać gorącym bulionem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 10 minut). W tym czasie cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw, gdy ziemniaki będą już miękkie. Gotować razem jeszcze 4 minuty. Nerkowce zblendować razem z wodą, w której się moczyły, na gładki mus. Dodać do zupy razem z posiekanymi listkami mięty. Wszystko razem zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać oprószone świeżym pieprzem, skropione oliwą i posypane pestkami dyni i listkami mięty.

Zupa krem z cukinii i mięty

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Zupy krem to moja słabość. Z cukinii robię w sezonie często, ale ten dodatek mięty tak mnie zaintrygował, że już wiem co będzie dzisiaj na obiad :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami