Tagi:

Kremowa zupa marchewkowa z tahini i świeżym imbirem. Niebanalne smaki skomponowane w przyjemną całość. Zupę robi się bezproblemowo i ekspresowo. Jeśli chcecie żeby była bardziej sycąca można oczywiście podawać ją z ryżem i/ lub kawałkami kurczaka.

Zupa marchewkowa z tahini

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małego pora
  • 650 g marchewki
  • ok 3 cm kawałek selera
  • świeży imbir ok 1,5 cm kawałek
  • po 1 łyżeczce soli, kurkumy i kuminu
  • kilka szczypt chilli – do smaku
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • łyżka tahini
  • łyżeczka sezamu – do posypania
  • kilka gałązek natki

W garnku roztopić olej i oliwę. Zeszklić drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekanego pora. Wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty, po czym dodać i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i selera. Smażyć razem jeszcze 5 minut. Pod koniec dodać starty drobno imbir i przyprawy: sól, kurkumę, kumin. Wymieszać i zalać bulionem.

Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw około 10 minut. Zdjąć z gazu,  dodać mleko i tahini. Zmiksować na gładki krem. Podawać obsypane sezamem i świeżą natką.

Krem marchewkowy tahini imbirzupa marchewkowa z tahini

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Zupa marchewkowa z tahini
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)