Zupa marchewkowa z tahini

przepis

Kremowa zupa marchewkowa z tahini i świeżym imbirem. Niebanalne smaki skomponowane w przyjemną całość. Zupę robi się bezproblemowo i ekspresowo. Jeśli chcecie żeby była bardziej sycąca można oczywiście podawać ją z ryżem i/ lub kawałkami kurczaka.

Zupa marchewkowa z tahini

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małego pora
  • 650 g marchewki
  • ok 3 cm kawałek selera
  • świeży imbir ok 1,5 cm kawałek
  • po 1 łyżeczce soli, kurkumy i kuminu
  • kilka szczypt chilli – do smaku
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • łyżka tahini
  • łyżeczka sezamu – do posypania
  • kilka gałązek natki

W garnku roztopić olej i oliwę. Zeszklić drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekanego pora. Wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty, po czym dodać i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i selera. Smażyć razem jeszcze 5 minut. Pod koniec dodać starty drobno imbir i przyprawy: sól, kurkumę, kumin. Wymieszać i zalać bulionem.

Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw około 10 minut. Zdjąć z gazu,  dodać mleko i tahini. Zmiksować na gładki krem. Podawać obsypane sezamem i świeżą natką.

Krem marchewkowy tahini imbirzupa marchewkowa z tahini

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Zupa marchewkowa z tahini
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 8 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

3 komentarze

  • Marlena H 4 marca 2019 o 21:23 Odpowiedz

    Nigdy nie próbowałam takiego połączenia. Szkoda, że w moim domu nikt nie lubi zup-kremow.

    • Wysmakowane 4 marca 2019 o 21:25 Odpowiedz

      Moje dzieci niestety też nie bardzo. Mam nadzieję, że kiedyś im się to przestawi.

  • Newenglandblog.pl 9 lutego 2019 o 09:17 Odpowiedz

    Ale piękny kolor. To zaskoczę rodzinę. Jutro ugotuję.

MENU