Tagi:

Zupa z kalafiorem i pieczonym czosnkiem – syta i rozgrzewająca. Idealna na mroźne dni. Gotowa zaledwie w pół godziny: podczas pieczenia czosnku, szykujemy całą resztę i na koniec tylko chwilę razem podgrzewamy. Sprawdzi się i w porze obiadu i kolacji. Pieczony w piekarniku czosnek sprawia że zupa ma fajny, oryginalny posmak. Nie bójcie się takiej ilości czosnku, po upieczeniu nie jest tak ostry i wyczuwalny jak surowy.

Zupa z kalafiorem i pieczonym czosnkiem

  • 5 dużych ząbków czosnku
  • pół kalafiora
  • pół cebuli
  • 3 cm kawałek pora
  • mała marchewka
  • 2 ziemniaki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • liść laurowy
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 plasterki szynki suszonej

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na blaszce piekarnika wyłożonej kawałkiem folii aluminiowej, położyć nieobrane ząbki czosnku. Czosnek skropić oliwą i posypać solą. Piec ok. 25 minut aż czosnek będzie miękki i mocno rumiany.

W tym czasie z kalafiora usunąć liście i wyciąć głąb, rozdzielić na malutkie różyczki. Warzywa umyć, obrać i pokroić: cebulę i pora w małą kostkę, marchewkę na cienkie półplasterki, ziemniaki w niewielką kostkę o boku ok. 7-8 mm.

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę, na małym ogniu, uważając by jej nie przypalić. Dodać pora i marchewkę i smażyć co chwilę mieszając przez 2 minuty. Następnie dodać ziemniaki i smażyć kolejne 5 minut. Dodać kalafiora, liść laurowy, doprawić pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Dokładnie wymieszać i zalać  gorącym bulionem. Gotować 20 minut do miękkości warzyw. W międzyczasie powinien upiec się czosnek. Obrać go, bardzo drobno posiekać i dodać do zupy. Dokładnie wymieszać i razem gotować.

Wyjąć liść laurowy. Zahartować śmietanę  (najpierw wymieszać ją z odrobiną zimnej wody, a potem dodawać stopniowo gorący wywar z zupy, za każdym razem mieszając). Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić pieprzem i solą. Na koniec dodać natkę.

Bezpośrednio przed podaniem zupy ugrillować kawałki szynki na chrupko (np. na patelni grillowej). Zupę wykładać na talerze, posypać kawałkami szynki i świeżą posiekaną natką.

Zupa z kalafiorem i pieczonym czosnkiem