Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa z marchewką, groszkiem i kalafiorem

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Warzywna zupa z marchewką, groszkiem i kalafiorem. Dla dużych i małych smakoszy. Delikatnie doprawiona, na domowym bulionie. Wykorzystałam gotową mrożoną mieszankę marchewki z groszkiem, ale można użyć także świeżą marchewkę i groszek świeży bądź z puszki. Zupę zrobiłam na domowym bulionie warzywnym, który zawsze mam poporcjowany w zamrażalce. Zdecydowanie Wam też to polecam bo dzięki temu przygotowanie zupki zajmuje chwilę i nie trzeba posiłkować się sztucznymi kostkami bulionowymi.

Zupa z marchewką, groszkiem i kalafiorem

  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/3 cebuli
  • niewielki ząbek czosnku
  • 3 mniejsze lub 2 większe ziemniaki
  • ok 1/6 kalafiora
  • 225 g (1/2 opakowania) marchewki z groszkiem
  • 1,5 litra domowego bulionu
  • 100 g śmietany 18%
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki koperku

W sporym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojonego na niewielkie cząstki kalafiora i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać groszek z marchewką (bez rozmrażania) i smażyć kolejne 2 minuty. Zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć moc grzania na minimum i gotować do pełnej miękkości warzyw (ok 18 minut). Zestawić z palnika. Śmietanę przełożyć do miseczki i zahartować ją gorącym wywarem z zupy (do śmietany stopniowo wlewać wywar, wciąż mieszając). Zahartowaną śmietanę przelać do zupy i dokładnie wymieszać. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Po nałożeniu na talerze obsypać koperkiem.

Zupa z marchewką, groszkiem i kalafiorem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Generalnie za zupami nie przepadam, jednak przez wzgląd na dzieci czasami muszę jakaś ugotować. Groszek do kalafiorowej? Trzeba spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami