Tagi:

Kostkom mówimy nie! Jak zrobić bulion domowy? Mimo, że to trochę czasochłonne, to zdecydowanie warto! Bo – wiadomo – domowy bulion najlepszy i smakowo i zdrowotnie. Bulion jest podstawową bazą do naprawdę udanych zup (dział ZUPY), sosów (np. pieprzowy do mięs) czy risotta (np. pomidorowe z kozim serem). Dlatego warto zawsze mieć w zanadrzu. Ja gotuję zawsze pełen gar, rozdzielam do pojemniczków i siup do zamrażarki.

W zależności od potrzeb i preferencji można przygotować różne buliony na różnych warzywach, mięsach czy nawet grzybach. Poniżej przedstawiam dwa najczęściej gotowane przeze mnie, bo i najbardziej uniwersalne: czysto warzywny i z kurczaka, z rodzajem i proporcjami składników, z których moim zdaniem oba typy wychodzą najlepsze.

JAK ZROBIĆ BULION Z KURCZAKA

  • co najmniej ćwiartka kurczaka i kawałek innego, tłustszego mięsa
  • włoszczyzna: 1 duża marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (ćwiartka małego), ok 3 cm kawałek pora, mała cebula
  • kilka gałązek natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki soli
  • dodatki opcjonalne: kawałek kapusty, łodyga selera naciowego, 3 suszone grzybki, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu

Mięso umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przekroić na kilka mniejszych części. Marchewkę, pietruszkę, seler i seler naciowy umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Cebulę obrać i przekroić na ósemki.

Obrane warzywa włożyć razem z mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Wówczas dodać liście laurowe, zioła, ziele angielskie i sól. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować minimum 2 godziny (optymalnie 3,5 – 4 godziny) by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka.

 

JAK ZROBIĆ BULION WARZYWNY

  • włoszczyzna: 2 duże marchewka, 2 pietruszki, niewielki por, mała cebula
  • łodyga selera naciowego
  • ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone grzybki (opcjonalnie)
  • kilka gałązek natki
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki soli

Marchewkę, pietruszkę, por i seler naciowy umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Ziemniaka i cebulę obrać i pokroić na ósemki. Wszystkie składniki włożyć do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować minimum 60 – 90 minut by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka.

jak zrobić bulion domowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
jak zrobić bulion
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 23 Review(s)