Tagi:

Jak zrobić pączki w domu tak by wyszły lepsze niż z cukierni? Zapraszam na pączkowe ABC czyli wszystkie uniwersalne zasady szykowania idealnego pączka zebrane w jednym miejscu. I to niezależnie od tego z jakiego przepisu korzystacie, oczywiście o ile jest to przepis na tradycyjne, drożdżowe pączki. 🙂

Jak zrobić pączki w domu

Szykowanie ciasta

  • Wszystkie składniki na pączki koniecznie w temperaturze pokojowej
  • Bardzo ważna jest temperatura mleka w jakiej są rozrabiane drożdże. Powinno to być między 35 a 40 stopni C. W niższej temperaturze ciasto nie urośnie lub będzie rosło bardzo powoli, wyższa – zabije drożdże.
  • Ciasto wyrasta 3 razy: (1) ok 15 min na spienienie drożdży, (2) ok 1,5 godz. całe ciasto po wyrabianiu, (3) ok 45 min już po wycięciu w pojedyncze pączki. Za każdym razem ciasto powinno być przykryte ściereczką, odstawione w ciepłym, suchym miejscu (najlepiej przy rozgrzanym kaloryferze). Nie wolno skracać żadnego wyrastania.
  • Podczas szykowania pączków w kuchni powinno być ciepło. Nie wolno też dopuścić do powstania przeciągów.
  • Ciasto na pączki może się wydawać zbyt miękkie, ale postarajcie się nie dodawać zbyt dużo mąki żeby pączki wyszły odpowiednio miękkie i delikatne.
  • Można nadziewać pączki przed smażeniem (kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć nadzienie i zwinąć w kulę zamykając nadzienie w środku) lub już usmażone (szprycą kuchenną, nadziewanie jeszcze ciepłych pączków, od razu po smażeniu)

Smażenie

  • Do smażenia najlepszy jest smalec lub olej rzepakowy.
  • Pączki powinny być smażone w głębokim tłuszczu. Nie mogą dotykać do dna i muszą móc swobodnie dryfować.
  • Olej wlać do zimnego garnka i powoli rozgrzewać na wolnym ogniu (powinien rozgrzewać się do wymaganej temperatury ok 13-15 minut).
  • Smażenie pączków rozpocząć dopiero gdy olej osiągnie temperaturę 180 stopni. Jak to sprawdzić jeśli nie macie termometru kuchennego? Najprościej wrzucić na olej okruszek pieczywa. Jeśli od razu dookoła pojawi się mnóstwo bąbelków, a okruszek w kilkadziesiąt sekund się zarumieni – olej jest gotowy. Zbyt zimny olej sprawi, że pączki nasiąkną tłuszczem, zbyt gorący – pączki spalą się na zewnątrz i zostaną surowe w środku.
  • Nie smażyć zbyt wielu pączków na raz, by nie spadła temperatura oleju. Optymalnie smażyć po 4 pączki jednocześnie.
  • Smażyć krótko (max 2 minuty na stronę), cały czas obserwując pączki. Nie mogą za szybko się zarumienić – muszą mieć czas by odpowiednio „dojść” w środku.
  • Cały czas kontrolować temperaturę, by się nie obniżyła. Po wyjęciu każdej partii pączków, chwilę nagrzewać sam olej przed włożeniem kolejnej partii.

A teraz zapraszam do testowania Wysmakowanych pączków! Po tej lekturze wszystko powinno pójść jak z płatka 🙂

Jak zrobić pączki w domu

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Jak zrobić pączki w domu
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)