Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Barwniki spożywcze do ciast – ich rodzaje i zalety

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS REKLAMODAWCY

Barwniki spożywcze do ciast – ich rodzaje i zalety

Dzięki barwnikom spożywczym wypieki mogą wyglądać jak cukiernicze dzieła sztuki. Barwione ciasta i polewy prezentują się zawsze niezwykle efektownie i oryginalnie. Barwniki spożywcze nie mają smaku i nie wpływają na aromat barwionych potraw, ale potrafią całkowicie odmienić i uatrakcyjnić wygląd każdego ciasta, deseru czy lodów.

Z poniższego tekstu dowiesz się:

  • Dlaczego warto stosować barwniki spożywcze?
  • Jakie są rodzaje barwników?
  • O czym musisz pamiętać, stosując barwniki spożywcze?

Dlaczego warto stosować barwniki spożywcze?

Barwniki spożywcze to ogromne możliwości, jeśli chodzi o dekorowanie i personalizację wypieków. Dzięki nim stworzysz wyjątkowe projekty, które będą zachwycać indywidualnym charakterem i kolorowymi akcentami. Zaczynając zabawę z barwnikami, nie musisz kupować od razu całej palety barw. Wystarczy zdecydować się na kolor żółty, niebieski i czerwony, za pomocą których stworzysz również inne kolory. Możesz również dodać do kompletu kolor biały, dzięki któremu uzyskasz pastelowe odcienie. Z czasem warto sięgnąć po bardziej nietypowe rozwiązania. Barwniki spożywcze to ogromna różnorodność kolorów oraz niezwykle oryginalne możliwości wykończeń cukierniczych. Jakie mamy rodzaje barwników? Czy wszystkie barwniki nadają się do masy cukrowej i czekolady?

Barwniki spożywcze do ciast jak stosować które wybrać

Jakie są rodzaje barwników spożywczych?

Barwniki spożywcze mogą występować w formie płynu, żelu, pudru, a nawet sprayu. Jakie barwniki sprawdzą się w przypadku Twoich wypieków? Wszystko zależy od tego, do czego ich potrzebujesz.

Barwniki spożywcze w proszku

Barwniki spożywcze w proszku można stosować na wiele sposobów. Możesz wykorzystywać je na sucho albo po dodaniu wody lub alkoholu malować nimi na lukrze i ozdabiać cukrowe dekoracje. Barwniki w proszku są bardzo proste w użyciu i nie zmieniają konsystencji ciasta. Doskonale nadają się do barwienia kremów, bitej śmietany i lodów. Są bardzo intensywne i wydajne, dlatego zawsze warto je dozować stopniowo.

Barwniki spożywcze w płynie

Barwniki spożywcze w płynie to produkty polecane przede wszystkim do barwienia mas marcepanowych, bitej śmietany i lukru królewskiego. Możesz je również wykorzystać do barwienia surowego ciasta. Nie powinno się ich jednak stosować do masy cukrowej, ponieważ mogą zmienić jej konsystencję. Barwniki w płynie to także świetny dodatek do napojów i drinków. Możesz je swobodnie łączyć ze sobą, tworząc własną paletę kolorów.

Barwniki spożywcze w żelu

Dzięki barwnikom żelowym uzyskasz piękne i nasycone kolory. Takie barwniki nadają się niemal do wszystkich wyrobów cukierniczych, również do mas cukrowych i marcepanu, bitej śmietany, lodów i galaretek. Doskonale rozpuszczają się w wodzie. Barwniki żelowe są bardzo łatwe w aplikacji i mają dużą moc barwienia.

Barwniki w sprayu

Barwniki w sprayu to doskonały sposób na udekorowanie powierzchni tortów z mas cukrowych, marcepanu i czekolady. Znajdziesz barwniki w sprayu w brokatowych i metalicznych tonacjach, które nadadzą wypiekom wyjątkowego blasku, a także spraye tworzące aksamitne dekoracje o fakturze zamszu.

Barwniki do czekolady i mas tłustych

Oddzielną kategorię stanowią barwniki do czekolady, które są przeznaczone do barwienia czekoladowych kremów i mas na bazie masła. Takie barwniki doskonale rozpuszczają się w tłuszczach i łatwo rozprowadzają, nie zmieniając konsystencji kremu.

Barwniki spożywcze do ciast do tortów rodzaje barwników

O czym musisz pamiętać, stosując barwniki spożywcze?

Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z barwnikami, pamiętaj o tym, że barwniki spożywcze są bardzo wydajne. W przypadku ciasta prezentują się zupełnie inaczej przed pieczeniem niż po wyjęciu z piekarnika, dlatego warto aplikować je stopniowo w niewielkich ilościach. Przy wyrabianiu barwionego ciasta nie zapomnij też o założeniu rękawiczek.

jakie kupić barwniki spożywcze do ciast

WPIS REKLAMODAWCY

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami