
Autor Wysmakowane 23 października 2022
WPIS REKLAMODAWCY
Barwniki spożywcze do ciast – ich rodzaje i zalety
Dzięki barwnikom spożywczym wypieki mogą wyglądać jak cukiernicze dzieła sztuki. Barwione ciasta i polewy prezentują się zawsze niezwykle efektownie i oryginalnie. Barwniki spożywcze nie mają smaku i nie wpływają na aromat barwionych potraw, ale potrafią całkowicie odmienić i uatrakcyjnić wygląd każdego ciasta, deseru czy lodów.
Z poniższego tekstu dowiesz się:
Dlaczego warto stosować barwniki spożywcze?
Barwniki spożywcze to ogromne możliwości, jeśli chodzi o dekorowanie i personalizację wypieków. Dzięki nim stworzysz wyjątkowe projekty, które będą zachwycać indywidualnym charakterem i kolorowymi akcentami. Zaczynając zabawę z barwnikami, nie musisz kupować od razu całej palety barw. Wystarczy zdecydować się na kolor żółty, niebieski i czerwony, za pomocą których stworzysz również inne kolory. Możesz również dodać do kompletu kolor biały, dzięki któremu uzyskasz pastelowe odcienie. Z czasem warto sięgnąć po bardziej nietypowe rozwiązania. Barwniki spożywcze to ogromna różnorodność kolorów oraz niezwykle oryginalne możliwości wykończeń cukierniczych. Jakie mamy rodzaje barwników? Czy wszystkie barwniki nadają się do masy cukrowej i czekolady?

Jakie są rodzaje barwników spożywczych?
Barwniki spożywcze mogą występować w formie płynu, żelu, pudru, a nawet sprayu. Jakie barwniki sprawdzą się w przypadku Twoich wypieków? Wszystko zależy od tego, do czego ich potrzebujesz.
Barwniki spożywcze w proszku
Barwniki spożywcze w proszku można stosować na wiele sposobów. Możesz wykorzystywać je na sucho albo po dodaniu wody lub alkoholu malować nimi na lukrze i ozdabiać cukrowe dekoracje. Barwniki w proszku są bardzo proste w użyciu i nie zmieniają konsystencji ciasta. Doskonale nadają się do barwienia kremów, bitej śmietany i lodów. Są bardzo intensywne i wydajne, dlatego zawsze warto je dozować stopniowo.
Barwniki spożywcze w płynie
Barwniki spożywcze w płynie to produkty polecane przede wszystkim do barwienia mas marcepanowych, bitej śmietany i lukru królewskiego. Możesz je również wykorzystać do barwienia surowego ciasta. Nie powinno się ich jednak stosować do masy cukrowej, ponieważ mogą zmienić jej konsystencję. Barwniki w płynie to także świetny dodatek do napojów i drinków. Możesz je swobodnie łączyć ze sobą, tworząc własną paletę kolorów.
Barwniki spożywcze w żelu
Dzięki barwnikom żelowym uzyskasz piękne i nasycone kolory. Takie barwniki nadają się niemal do wszystkich wyrobów cukierniczych, również do mas cukrowych i marcepanu, bitej śmietany, lodów i galaretek. Doskonale rozpuszczają się w wodzie. Barwniki żelowe są bardzo łatwe w aplikacji i mają dużą moc barwienia.
Barwniki w sprayu
Barwniki w sprayu to doskonały sposób na udekorowanie powierzchni tortów z mas cukrowych, marcepanu i czekolady. Znajdziesz barwniki w sprayu w brokatowych i metalicznych tonacjach, które nadadzą wypiekom wyjątkowego blasku, a także spraye tworzące aksamitne dekoracje o fakturze zamszu.
Barwniki do czekolady i mas tłustych
Oddzielną kategorię stanowią barwniki do czekolady, które są przeznaczone do barwienia czekoladowych kremów i mas na bazie masła. Takie barwniki doskonale rozpuszczają się w tłuszczach i łatwo rozprowadzają, nie zmieniając konsystencji kremu.

O czym musisz pamiętać, stosując barwniki spożywcze?
Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z barwnikami, pamiętaj o tym, że barwniki spożywcze są bardzo wydajne. W przypadku ciasta prezentują się zupełnie inaczej przed pieczeniem niż po wyjęciu z piekarnika, dlatego warto aplikować je stopniowo w niewielkich ilościach. Przy wyrabianiu barwionego ciasta nie zapomnij też o założeniu rękawiczek.
