Wydrukuj

Chleb bezglutenowy – czy warto?

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS REKLAMODAWCY

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu – celiakię, muszą zrezygnować z każdego produktu spożywczego zawierającego gluten, tak jak właśnie chleb. Jednak również ci, którzy przeszli na dietę ketogeniczną powinni unikać zwykłego chleba. Alternatywą dla tego produktu jest bardziej dietetyczny chleb bezglutenowy. Co warto o nim wiedzieć i czym jest dieta ketogeniczna?

Chleb bezglutenowy - Dlaczego warto go jeść?

Keto chleb to produkt bezglutenowy, polecany dla osób, które nie tolerują glutenu oraz osób chcących np. nieco się odchudzić. Tego typu chleb posiada starannie wybierane składniki mające niski indeks glikemiczny. Taki chleb może składać się z mąki migdałowej albo mąki lnianej czy kokosowej. Chleb keto może mieć też takie składniki, jak ostropest plamisty, ziarna lnu czy zdrowy olej słonecznikowy. Często znajdziemy także dodatki siemienia lnianego, dobrze działającego na układ pokarmowy oraz zawierające właściwości działające korzystnie chociażby na włosy. Jak zatem widać dzięki diecie ketogenicznej można zadbać nie tylko o figurę, ale także o zdrowie. Zamiast glutenu, chleb zawiera wysoką zawartość błonnika, tak jak keto bułki. Błonnik zaś wspiera pracę układu pokarmowego, wspomaga procesy trawienne oraz poprawia ogólnie metabolizm. 

Dieta ketogeniczna a keto chleb

Dieta ketogeniczna to dieta wysoko-tłuszczowa i niskowęglowodanowa. Taka zmiana diety wpływa radykalnie na metabolizm. Głównym założeniem w diecie keto jest wyeliminowanie węglowodanów na rzecz spożywania tłuszczy. Wówczas organizm zamiast spalać węglowodany, spala tłuszcz. Produkty, z których należy zrezygnować podczas diety ketogenicznej to przede wszystkim te z dużą zawartością cukru. A więc należy odstawić również słodkie napoje. Natomiast warto spożywać posiłki bogate w tłuszcze. Zatem śmiało kupujmy ryby, orzechy oraz mięso i olej. Same tłuszcze muszą być dobrej jakości, aby organizm je dobrze przyswoił. Mowa więc o tłuszczach tłoczonych na zimno. Jeżeli zaś chodzi o chleb ketogeniczny, jest on jak najbardziej wskazany, zwłaszcza że może zawierać mąkę migdałową oraz siemię lniane lub mąkę kokosową.

Dieta bezglutenowa jest coraz bardziej popularna, nie tylko w przypadku keto diety. Szczególnie ważne jest spożywanie chleba bezglutenowego, który poprawia trawienie oraz pracę metabolizmu. Pomaga także nieco schudnąć, jest bowiem lżejszy niż inne chleby lecz syty. Może to być wsparciem podczas innych rodzajów diety. Po więcej informacji warto udać się do dietetyka, który pomoże nam ustalić plan posiłków.

Chleb bezglutenowy czy warto?
Zdjęcie reklamodawcy

WPIS REKLAMODAWCY

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g