Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Dlaczego tran jest wciąż cenionym źródłem kwasów omega?

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY

Tran jest nam doskonale znany od pokoleń jako wsparcie odporności w okresie jesienno-zimowym. Już nasze babcie bardzo chętnie podawały nam go na łyżeczce – wszystko z troską o nasze zdrowie. Lata mijają, a tran wciąż jest jednym z najbardziej wartościowych suplementów diety – w dużej mierze wynika to z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jaką rolę odgrywają w organizmie? Sprawdź!

Czym jest tran?

Tran to olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. Absolutnie nie można mylić go z olejem z wątroby rekina. Choć oba zaliczane są do olejów rybich, to w rzeczywistości mocno różnią się od siebie składem. W tranie znajdziesz znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Musisz wiedzieć, że w tranie znajdziesz nie tylko zdrowe kwasy tłuszczowe, ale również szereg innych cennych składników, w tym witaminę D3 czy też witaminę A.

Ponadto wybór odpowiedniego produktu nie może być dziełem przypadku. Ogromną rolę odgrywa sposób pozyskiwania tego cennego oleju, jak również pochodzenie ryb. Powinny być to dziko żyjące okazy, złowione zgodnie z niezwykle rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa. Zwróć również uwagę na wszelkie certyfikaty, jak również wskaźnik TOTOX. Informuje nas o tym, z jaką jakością oleju z wątroby dorsza atlantyckiego masz do czynienia. Za prawidłową wartość uznaje się 25, jednak warto szukać produktów ze zdecydowanie niższym wskaźnikiem.

Tran warto stosować nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Jest cennym wsparciem odporności – z uwagi na obecność m.in. wspomnianych już kwasów tłuszczowych omega-3, ale pozwala kompleksowo zadbać o prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Olej z wątroby dorsza atlantyckiego warto traktować jako suplement – kluczem do sukcesu jest bowiem zdrowa i zbilansowana dieta.

obraz 2

Tran – źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3

Wysokiej klasy trany to bogate źródło kwasów omega-3, które musisz dostarczać swojemu organizmowi z zewnątrz. Powód? Nie jest on w stanie samodzielnie ich syntetyzować, a nie bez znaczenia pozostaje również to, że uzupełnienie ich niedoborów tylko z pomocą pożywienia często stanowi nie lada wyzwanie.

W najlepszych produktach na rynku znajdziesz wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, na czele z DHA i EPA. W jednej łyżeczce tego preparatu znajduje się nawet 0,2g EPA i 0,22g DHA. Musisz wiedzieć, że obniżony poziom kwasów NNKT może przyczynić się do ogólnego osłabienia organizmu i rozwoju wielu chorób, które nierzadko obniżają komfort życia codziennego.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do obniżenia poziomu “złego cholesterolu” (LDL-C), jak również zwiększenia tego “dobrego” – HDL-C. Jest to bardzo krótka droga do poprawy pracy serca, jak również całego układu sercowo-naczyniowego.

Nie bez znaczenia pozostaje ich rola w obniżeniu trójglicerydów. W praktyce mowa o duecie kwasów DHA i EPA. Utrzymanie ich na odpowiednim poziomie jest niezwykle ważne ze względu na profilaktykę wielu chorób wspomnianego układu sercowo-naczyniowego, w tym m.in. miażdżycy, zawału serca czy też nadciśnienia tętniczego. 

Należy również zaznaczyć, że kwasy omega-3 wykazują się bardzo pozytywnym wpływem na pracę mózgu, jak również całego układu nerwowego. Bardzo dużym jego sprzymierzeńcem jest kwas DHA, który stanowi jeden z podstawowych składników budulcowych mózgu. Jest to niezwykle istotne z uwagi na regulację najważniejszych jego funkcji, w tym m.in. poznawczych, zapamiętywania czy koncentracji. Po tran z kwasami omega-3 powinny sięgać kobiety w okresie ciąży z uwagi na prawidłowy rozwój mózgu i centralnego układu nerwowego u płodu.

Dostarczanie ich organizmowi wraz z wysokiej klasy tranem to także skuteczny sposób na wzmocnienie układu odpornościowego. Wykazują się one właściwościami immunomodulującymi, co w praktyce oznacza, że inicjują odpowiedź na infekcje. Ich obecność jest niezbędna do tego, aby Twój organizm mógł zwalczyć reakcje zapalne. Ponadto kwasy omega-3 przyczyniają się do szybszej neutralizacji drobnoustrojów chorobotwórczych.

Regularne spożywanie tranu to także bardzo skuteczny sposób na poprawę kondycji skóry. Niedobór kwasów NNKT często objawia się poprzez utratę elastyczności czy też nadmierną suchość, a co za tym idzie, przyczynia się do osłabienia funkcji ochronnych. Od tego już krótka droga do łatwiejszego przenikania przez warstwę naskórka patogenów, jak również nadmiernej utraty wody. Kwasy omega-3 są zatem ogromnym wsparciem dla procesu jego odbudowy.

obraz 1

Tran jako źródło witaminy A i D

Musisz wiedzieć, że dobrodziejstwo tranu nie kończy się na wielonienasyconych kwasach omega-3. W jego składzie znajdziesz także witaminę D3, powszechnie nazywaną również “witaminą słońca”. Twój organizm syntetyzuje ją pod wpływem promieni słonecznych, jednak jej ilość często jest niewystarczająca do pokrycia Twojego dziennego zapotrzebowania – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Sięgaj więc po tran – w jego jednej łyżeczce może znajdować się ok. 560 jednostek wit. D. Jest ona kluczowa z uwagi na m.in. ułatwianie wchłaniania wapnia i fosforu z jelit, a więc wykazuje się korzystnym wpływem na układ kostny – wspiera m.in. mineralizację kości. Ponadto przyczynia się do regeneracji neuronów, jak również stymulacji układu immunologicznego.

W tranie znajdziesz także witaminę A, która uważana jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Tym samym skutecznie zwalcza wolne rodniki, które sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych i komórek nowotworowych, jak również przyspieszenia procesów starzenia się. To także ogromne wsparcie dla narządu wzroku – przeciwdziała m.in. kurzej ślepocie.

Wpis reklamowy i zdjęcia reklamodawcy

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami