Wydrukuj

Jaką patelnię warto mieć w kuchni?

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY / REKLAMA

 

Patelnie to niezwykle wszechstronne i łatwe w użytkowania akcesoria kuchenne, przyjmujące różnorodne wersje. Bez względu na to, czy przygotowujemy danie dla całej rodziny, czy szybką kolację, z pomocą patelni można zdziałać bardzo wiele. Jakie rodzaje patelni warto mieć w swojej kuchni? Co mamy do wyboru?

Patelnie doskonałej jakości

Dobra jakościowo patelnia będzie nam służyć w kuchni przez wiele lat, dając wygodę i komfort użytkowania. Jeśli korzystamy z indukcji, trzeba postawić na akcesoria przystosowane do takich urządzeń, stworzone z myślą o niezawodności i intensywnym użytkowaniu. Doskonałym rozwiązaniem są nieprzywierające patelnie do zadań specjalnych, odznaczające się solidnym wykonaniem i trwałością! Produkty wykonane z dbałością o każdy detal bez wątpienia sprostają każdemu wyzwaniu kulinarnemu. Zazwyczaj producenci stawiają na materiały typu stal nierdzewna i specjalne powłoki, tak aby zachować równomierne rozprowadzanie ciepła. Wszechstronne zastosowanie sprawia, że patelnia może nadawać się nie tylko do smażenia, lecz także do duszenia i podsmażania posiłków. Solidne uchwyty przekładają się na wygodę podczas gotowania, a wysokie ranty to gwarancja ułatwienia mieszania składników bez ryzyka ich wypadania. 

Różnorodne rodzaje patelni

Jakie patelnie warto mieć w swojej kuchni? Każda pani domu skorzystać może z następujących propozycji:

  • Patelnia na indukcję – to specjalne naczynie powstałe do pracy na nowoczesnych płytach grzewczych. Posiada magnetyczne dno, zapewniając  szybkie rozprowadzanie ciepła i oszczędność czasu. Patelnie tego typu mają różne kształty i  rozmiary, dlatego doskonale dopasujemy je do indywidualnych potrzeb. 
  • Patelnia grillowa – pozwala przygotowywać aromatyczne potrawy z efektem grilla. Mamy tutaj specjalne rowki na powierzchni smażenia, dzięki czemu nadmiar tłuszczu jest odprowadzany na dno, a dania stają się zdrowsze. Patelnie grillowe posłużą nam do warzyw, ryb i mięs, dając dostęp do naturalnego smaku składników. 
  • Patelnia z pokrywką – to wszechstronne akcesorium kuchenne, pozwalające na smażenie, duszenie i podgrzewanie dań w jednym naczyniu. Pokrywka zatrzymuje ciepło w środku i jest nieoceniona zwłaszcza podczas przygotowywania dań jednogarnkowych. W efekcie uzyskujemy aromatyczne i soczyste potrawy na co dzień i na specjalne okazje. 
  • Patelnia wok – jest doceniana przez każdego miłośnika azjatyckich smaków. Odznacza się głębokim kształtem, dając gwarancję szybkiego smażenia w wysokiej temperaturze. Wok sprawdza się głównie do smażonych makaronów, warzyw i dań typu stir-fry. 
  • Patelnia aluminiowa – stanowi połączenie funkcjonalności i lekkości, dlatego jest chętnie użytkowana praktycznie w każdym domu. Nowoczesne patelnie aluminiowe często posiadają dodatkowe powłoki, tak aby zachować trwałość i odporność na zarysowania. Lekka konstrukcja z pewnością przekłada się na łatwość obsługi. 

Nie zapominajmy także o zestawach patelni, które posłużą każdemu miłośnikowi kompleksowego podejścia do gotowania. W nich znajdziemy różne typy i rozmiary patelni do wielu dań, zgodnie z własnymi potrzebami. 

Jaką patelnię warto mieć w kuchni?
zdjęcie reklamodawcy

Wpis reklamowy i zdjęcia reklamodawcy REKLAMA

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g