
Autor Wysmakowane 14 kwietnia 2023
REKLAMA - WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY
Garnki to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Służą do gotowania, smażenia i duszenia rozmaitych potraw. W sprzedaży dostępnych jest wiele modeli garnków, które różnią się od siebie rozmiarem, kształtem, a także materiałem wykonania. Szczególną popularność zdobywają garnki żeliwne, aluminiowe oraz ze stali nierdzewnej. Jakie są wady i zalety takich naczyń? Które wybrać do swojego domu? Zapraszamy do przeczytania poradnika!
Garnki - podstawowe wyposażenie każdej kuchni
W każdej kuchni nie może zabraknąć dobrej jakości garnków. Są niezbędne podczas przygotowania różnego rodzaju posiłków. Odpowiednio dobrany zestaw naczyń z pewnością umili, usprawni i urozmaici proces gotowania. Dzięki profesjonalnym garnkom dania będą smaczne oraz co najważniejsze – pełne wartościowych składników odżywczych. Kupując wyposażenie kuchenne do swojego domu warto postawić na solidne materiały. W ten sposób zyskamy pewność, że garnki nie ulegną korozji ani zniszczeniu pod wpływem kwasów obecnych w żywności.
Obecnie w sklepach znajdziemy garnki o różnych rozmiarach i kształtach. Zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego zestawu, sprawdźmy jakie modele cieszą się największą popularnością. Pasjonaci kulinariów najchętniej wybierają garnki żeliwne, aluminiowe oraz ze stali nierdzewnej. Posiadają doskonałe parametry techniczne, dlatego warto zwrócić na nie uwagę.

Garnki żeliwne
Garnki żeliwne cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem wśród Klientów. Nic dziwnego – są niezwykle wytrzymałe i trwałe. Podczas gotowania nie wydzielają żadnych szkodliwych związków, dzięki czemu przygotowana żywność jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Żeliwo posiada bardzo dobrą przewodność cieplną – zapewnia równomierne ogrzewanie posiłków. Garnek żeliwny możemy włożyć do piekarnika. Nadaje się również do gotowania bez dodatku tłuszczu. W naczyniach z żeliwa możemy śmiało gotować, dusić, smażyć, piec i zapiekać.
Żeliwne garnki są solidne i ciężkie. Rzadko kiedy ulegają uszkodzeniu. Charakteryzuje je ponadczasowy wygląd, co sprawia, że wpasują się większość kuchennych aranżacji. Zarówno garnki, jak i patelnie żeliwne działają na indukcji. W przypadku, gdy myślimy o wymianie kuchenki, nie musimy kupować nowego zestawu garnków. Warto mieć na uwadze, że żeliwne naczynia najczęściej impregnowane są tłuszczem. Nie nadają się do gotowania wody – zwłaszcza takiej, którą zamierzamy wypić. Jeśli zależy nam, aby garnki żeliwne zachowały świetny wygląd na długie lata, musimy o nie odpowiednio zadbać.
Garnki z aluminium
Garnki z aluminium to jedne z najczęściej używanych naczyń w polskich domach. Podobnie jak garnki z żeliwa bardzo dobrze przewodzą ciepło. Gwarantują równomierne ogrzewanie żywności, co niewątpliwie jest ogromną zaletą. Przygotowywanie posiłków odbywa się w wyjątkowo szybki sposób. Garnki aluminiowe są odporne na uszkodzenia mechaniczne, korozję oraz działanie detergentów. W porównaniu do garnków żeliwnych są zdecydowanie lżejsze. Dodatkowym atutem jest ich niska cena.
Aluminium nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością i co za tym idzie – nie zmienia smaku potraw. Choć garnki wykonane z tego typu materiału bardzo szybko się nagrzewają, nie trzymają ciepła. Przez to podgrzane jedzenie bardzo szybko stygnie. W garnkach aluminiowych resztki jedzenia nie przywierają do dna ani ścianek. W zależności od modelu wyposaża się je w powłoki ceramiczne, teflonowe, kamienne bądź tytanowe. Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety.

Garnki ze stali nierdzewnej
Klienci równie chętnie sięgają po garnki ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest wyjątkowo trwały i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Dobrze znosi działanie wysokich i niskich temperatur. W garnku żeliwnym można bez obaw gotować, piec, dusić i smażyć, a także wstawić go do lodówki. Najlepszą jakość garnków zapewnia stal nierdzewna 18/10, która składa się ze stopu chromu i niklu. Wybierając taką opcję zyskujemy pewność, że na naczyniach kuchennych nie będzie osadzać się rdza. Co więcej, taki stop metali jest obojętny dla ludzkiego organizmu. Oznacza to, iż żywność jest w pełni bezpieczna dla zdrowia.
Warto zwrócić uwagę, czy garnki nierdzewne posiadają powłokę non-stick, która zapobiega przywieraniu jedzenia. Większość naczyń została wyposażona w wielowarstwowe dno, dzięki czemu jeszcze lepiej absorbuje i rozprowadza ciepło. Garnki ze stali nierdzewnej idealnie nadają się do dań jednogarnkowych. Można je też myć w zmywarce. Tego typu wyposażenie kuchenne wyróżnia się uniwersalnym wyglądem. Z tego powodu nie ma najmniejszego problemu, by dokupić dodatkowe naczynia. Garnki ze stali nierdzewnej pasują do niemal każdej kuchni, niezależnie od jej aranżacji.
Na co zwrócić uwagę wybierając garnek?
Jakie garnki do kuchni wybrać? To pytanie z pewnością zadaje sobie niejeden pasjonat gotowania. W ofercie rynkowej dostępne są naczynia kuchenne różnych producentów. Występują w wielu rozmiarach, dlatego każdy Klient znajdzie coś na miarę swoich oczekiwań. Stojąc przed zakupem garnków do kuchni należy zwrócić uwagę na ich pojemność. Możemy wybierać spośród garnków dużych (ponad 5 litrów), średnich (od 3 do 5 litrów) oraz małych (0,5-3 litrów). Jeśli posiadamy liczną rodzinę, dobrze sprawdzą się garnki duże i średnie, gdyż zdecydowanie ułatwią proces przygotowywania posiłków. W przypadku, gdy posiadamy małą rodzinę, najlepszym rozwiązaniem będą garnki o mniejszej pojemności. Duże mogą okazać się zbyteczne.
Musimy także pamiętać o doborze naczyń do typu kuchenki. Nie wszystkie działają na indukcji. Jest to bardzo ważne, ponieważ nieumiejętne użytkowanie naczyń może wyrządzić poważne szkody. Jeżeli chodzi o kuchenki gazowe, do nich pasuje większość naczyń kuchennych. Z kolei na indukcji świetnie sprawdzą się garnki żeliwne. Warto uwzględnić również kształt garnków. Solidne uchwyty wykonane z nienagrzewającego materiału zdecydowanie ułatwią przenoszenie gorącego naczynia. Powinny zostać one mocno przytwierdzone, co niewątpliwie zwiększa bezpieczeństwo użytkowania. Nie bez znaczenia jest design naczyń kuchennych. To doskonały sposób na uzupełnienie aranżacji wnętrz.

Podsumowanie
Garnki w kuchni to absolutna podstawa. Odpowiednio dobrane uprzyjemniają i usprawniają przygotowanie potraw. W sprzedaży dostępne są garnki żeliwne, aluminiowe oraz ze stali nierdzewnej. To, na jakie się zdecydujemy zależy tylko i wyłącznie od naszych osobistych potrzeb i upodobań. Koniecznie pamiętajmy o dobrze garnków do typu kuchenki. Sprawdźmy też, czy oferowane naczynia posiadają wytrzymałe uchwyty, które się nie nagrzewają.