Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Mata do makaroników – jaką wybrać i jak jej używać?

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS REKLAMODAWCY

Mata do makaroników – jaką wybrać i jak jej używać?

Makaronikami nazywamy francuski i włoski specjał cukierniczy, który jest wyrabiany z cukru pudru, mielonych migdałów i innych dodatków. Aby makaroniki przybrały odpowiednią formę i wielkość, warto stosować do ich wypieku odpowiednie maty. Mata do makaroników jest jednym z akcesoriów kuchennych, którego nie może zabraknąć w instrumentarium domowego cukiernika i cukierniczki. Na co zwracać uwagę podczas zakupów, aby znaleźć odpowiednią matę? Jak ją używać? Czego unikać?

Mata do makaroników – materiał wykonania

Akcesorium do wypiekania makaroników w postaci maty to przedmiot wykonywany najczęściej z wytrzymałego i odpornego na wysokie temperatury włókna szklanego. Jest ono oblane z zewnątrz warstewką silikonu, który również nie jest wrażliwy na temperatury panujące w piekarniku. Typowe akcesorium tego typu, na przykład mata do makaroników Pavoni, jest w stanie zachować swoje właściwości nawet w temperaturze docierającej do 280 stopni Celsjusza.

Mata do makaroników – jak jej używać?

Pamiętaj jednak, że stosowanie mat tego rodzaju niezgodnie z przeznaczeniem nie jest dobrym pomysłem. Zbyt duża temperatura sprawia, że mata może ulec zniszczeniu, a produkty spożywcze wypiekane z jej pomocą staną się niezdatne do spożycia. Zakres bezpiecznych temperatur zależy od modelu tego akcesorium, bo mata do makaroników jednej firmy będzie w stanie wytrzymać nieco wyższą temperaturę. Inna zaś nie będzie już odpowiednia do wyższych temperatur. Informację o tym znajdują się na opakowaniu – koniecznie się z nimi zapoznaj, aby uniknąć przykrych niespodzianek.

Materiały, z których wykonana jest mata silikonowa do pieczenia makaroników, są bezpieczne dla produktów spożywczych przygotowywanych z ich wykorzystaniem. Nie wpływają na smak wypieków, nie naruszają ich struktury w żaden sposób i nie zmieniają ich naturalnego zapachu.

Mata do makaroników i jej zalety

Korzyści wynikających z posiadania produktu, jakim jest mata silikonowa do makaroników, są bardzo liczne. Zwróć uwagę, że mata tego typu ma nadrukowane na swojej powierzchni kółeczka o określonej średnicy, które ułatwiają kształtowanie makaroników do odpowiednich rozmiarów (30 i 40 mm). To jednak nie wszystko, bo tego typu mata z powodzeniem służy jako stolnica, na której przygotujesz również inne ciasta do wypieków.

Silikon, którym mata została pokryta w trakcie produkcji, sprawia, że wypieki do niego nie przywierają. Ma to znaczenie pierwsze podczas radzenia sobie z delikatnymi wyrobami cukierniczymi, takimi jak makaroniki! Gdzie kupić matę tego typu? Sklepy internetowe oferują bardzo szeroki ich wybór. Dobrym modelem jest oczywiście wcześniej wspomniana mata marki Pavoni, jednak nie trzeba ograniczać się wyłącznie do niej. Trzeba jednak sprawdzać odporność mat na wysokie temperatury, by nie przekroczyć bezpiecznego progu!

Maty silikonowe sprawdzają się jako stolnice także z tego powodu, że nie przesuwają się podczas wyrabiania ciasta czy innych czynności wymagających wkładania w nie sporej siły. Ponadto stanowią także doskonałą podporę pod stolnice drewniane, które w innym wypadku przesuwałyby się po powierzchni stołu czy blatu kuchennego.

Akcesorium idealnie przewodzi ciepło, dlatego wypieki, zwłaszcza makaroniki, będą odpowiednio wypieczone tak od góry, jak i od spodu. Ma to kluczowe znaczenie dla ich konsystencji. Powinny być niezwykle chrupiące na powierzchni i miękkie w środku. Gdy użyjesz silikonowych mat, wyrobisz dobrze masę na makaroniki, ustawisz odpowiednią temperaturę piekarnika, wtedy z pewnością uzyskasz więcej niż zadowalające efekty.

Nie musisz smarować mat silikonowych tłuszczem, nie potrzebujesz wielkich ilości mąki czy zbyt dużo miejsca, by ją schować. Uważaj jednak z używaniem ostrych przyrządów kuchennych, bo maty tego typu nie są przystosowane do tego, by kroić na nich cokolwiek. Gdy przyjdzie czas na czyszczenie maty, po prostu włóż ją do zmywarki – mycie ręczne nie należy do najłatwiejszych i jest czasochłonne! Powodzenia w wypiekaniu makaroników – z pewnością zaskoczą swoim smakiem!

Mata do makaroników jak wybrać

WPIS REKLAMODAWCY

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami