Autor Wysmakowane 21 listopada 2022
WPIS REKLAMODAWCY
Mata do makaroników – jaką wybrać i jak jej używać?
Makaronikami nazywamy francuski i włoski specjał cukierniczy, który jest wyrabiany z cukru pudru, mielonych migdałów i innych dodatków. Aby makaroniki przybrały odpowiednią formę i wielkość, warto stosować do ich wypieku odpowiednie maty. Mata do makaroników jest jednym z akcesoriów kuchennych, którego nie może zabraknąć w instrumentarium domowego cukiernika i cukierniczki. Na co zwracać uwagę podczas zakupów, aby znaleźć odpowiednią matę? Jak ją używać? Czego unikać?
Mata do makaroników – materiał wykonania
Akcesorium do wypiekania makaroników w postaci maty to przedmiot wykonywany najczęściej z wytrzymałego i odpornego na wysokie temperatury włókna szklanego. Jest ono oblane z zewnątrz warstewką silikonu, który również nie jest wrażliwy na temperatury panujące w piekarniku. Typowe akcesorium tego typu, na przykład mata do makaroników Pavoni, jest w stanie zachować swoje właściwości nawet w temperaturze docierającej do 280 stopni Celsjusza.
Pamiętaj jednak, że stosowanie mat tego rodzaju niezgodnie z przeznaczeniem nie jest dobrym pomysłem. Zbyt duża temperatura sprawia, że mata może ulec zniszczeniu, a produkty spożywcze wypiekane z jej pomocą staną się niezdatne do spożycia. Zakres bezpiecznych temperatur zależy od modelu tego akcesorium, bo mata do makaroników jednej firmy będzie w stanie wytrzymać nieco wyższą temperaturę. Inna zaś nie będzie już odpowiednia do wyższych temperatur. Informację o tym znajdują się na opakowaniu – koniecznie się z nimi zapoznaj, aby uniknąć przykrych niespodzianek.
Materiały, z których wykonana jest mata silikonowa do pieczenia makaroników, są bezpieczne dla produktów spożywczych przygotowywanych z ich wykorzystaniem. Nie wpływają na smak wypieków, nie naruszają ich struktury w żaden sposób i nie zmieniają ich naturalnego zapachu.
Mata do makaroników i jej zalety
Korzyści wynikających z posiadania produktu, jakim jest mata silikonowa do makaroników, są bardzo liczne. Zwróć uwagę, że mata tego typu ma nadrukowane na swojej powierzchni kółeczka o określonej średnicy, które ułatwiają kształtowanie makaroników do odpowiednich rozmiarów (30 i 40 mm). To jednak nie wszystko, bo tego typu mata z powodzeniem służy jako stolnica, na której przygotujesz również inne ciasta do wypieków.
Silikon, którym mata została pokryta w trakcie produkcji, sprawia, że wypieki do niego nie przywierają. Ma to znaczenie pierwsze podczas radzenia sobie z delikatnymi wyrobami cukierniczymi, takimi jak makaroniki! Gdzie kupić matę tego typu? Sklepy internetowe oferują bardzo szeroki ich wybór. Dobrym modelem jest oczywiście wcześniej wspomniana mata marki Pavoni, jednak nie trzeba ograniczać się wyłącznie do niej. Trzeba jednak sprawdzać odporność mat na wysokie temperatury, by nie przekroczyć bezpiecznego progu!
Maty silikonowe sprawdzają się jako stolnice także z tego powodu, że nie przesuwają się podczas wyrabiania ciasta czy innych czynności wymagających wkładania w nie sporej siły. Ponadto stanowią także doskonałą podporę pod stolnice drewniane, które w innym wypadku przesuwałyby się po powierzchni stołu czy blatu kuchennego.
Akcesorium idealnie przewodzi ciepło, dlatego wypieki, zwłaszcza makaroniki, będą odpowiednio wypieczone tak od góry, jak i od spodu. Ma to kluczowe znaczenie dla ich konsystencji. Powinny być niezwykle chrupiące na powierzchni i miękkie w środku. Gdy użyjesz silikonowych mat, wyrobisz dobrze masę na makaroniki, ustawisz odpowiednią temperaturę piekarnika, wtedy z pewnością uzyskasz więcej niż zadowalające efekty.
Nie musisz smarować mat silikonowych tłuszczem, nie potrzebujesz wielkich ilości mąki czy zbyt dużo miejsca, by ją schować. Uważaj jednak z używaniem ostrych przyrządów kuchennych, bo maty tego typu nie są przystosowane do tego, by kroić na nich cokolwiek. Gdy przyjdzie czas na czyszczenie maty, po prostu włóż ją do zmywarki – mycie ręczne nie należy do najłatwiejszych i jest czasochłonne! Powodzenia w wypiekaniu makaroników – z pewnością zaskoczą swoim smakiem!